De tentoonstelling ‘Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’ is van 17 februari t/m 21 mei 2017 in het Rijkmuseum Amsterdam te bewonderen.

Tentoonstelling Goede Hoop Rijksmuseum Amsterdam
Nederland, Amsterdam, 14-02-2017. Tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum.
Foto: Olivier Middendorp

Zuid-Afrika – Nederland

De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika voorgoed veranderd. De samenstelling van de bevolking en de introductie van de slavernij door de VOC zijn het gevolg van de band met ons land. Maar ook de taal, het Afrikaans, de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart.

Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd. De Boerengekte rond 1900, talloze ‘Transvaalbuurten’ en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80, getuigen van een voortdurend bewogen verhouding.

Nederland, Amsterdam, 14-02-2017.
Tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum.
Foto: Olivier Middendorp

In de tentoonstelling geven ca 300 schilderijen, tekeningen, documenten, foto’s, meubels, souvenirs, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur én wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen.

Robert Jacob Gordon – De eerste die Zuid-Afrika compleet in kaart bracht

Prominent in de tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht.

Robert Jacob Gordon, Panorama van Beervlei. Rijksmuseum Amsterdam RP-T-1914-17-18-00
Robert Jacob Gordon, Panorama van Beervlei. Rijksmuseum Amsterdam
RP-T-1914-17-18-00

Het Rijksmuseum maakt vanaf vandaag alle tekeningen, dagboeken en brieven van Robert Jacob Gordon voor iedereen toegankelijk via www.robertjacobgordon.nl. Deze 18de-eeuwse reiziger bracht in ruim 450 tekeningen de bewoners, flora en fauna van Zuid-Afrika minutieus in kaart. Wat hij meemaakte tijdens zijn expedities beschreef hij uitvoerig in zijn dagboeken en brieven.

De tekeningen, waaronder unieke panorama’s van wel acht meter lang, maken onderdeel uit van de collectie van het Rijksmuseum. De dagboeken en brieven bevinden zich in de Brenthurst Library in Johannesburg. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 zijn alle dagboeken én tekeningen van Gordon voor het eerst herenigd en geven zo een heel compleet beeld van Zuid-Afrika in de 18de eeuw.

Robert Jacob Gordon, Kaart van Kaapstad en omgeving.
Robert Jacob Gordon, Kaart van Kaapstad en omgeving. Rijksmuseum Amsterdam
RP-T-1914-17-8-00

Meer over de tentoonstelling

Waar: Rijksmuseum te Amsterdam
Wanneer: 17 februari tot en met 21 mei 2017
Openingstijden: Alle dagen van het jaar van 9 tot 17 uur.
Prijzen: zie de website

W.F. Mondriaan, Tekening van W.F. Mondriaan van de slag bij Elandslaagte, 1899. Particuliere collectie
W.F. Mondriaan, Tekening van W.F. Mondriaan van de slag bij Elandslaagte, 1899. Particuliere collectie

De tentoonstelling is tot stand gekomen onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum.

De tentoonstelling Goede Hoop wordt mede mogelijk gemaakt door
Rijksmuseum Fonds: Familie W. Cordia, Johan Huizinga Fonds, Cees en Ingeborg van der Burg, Gerard Krans, Fonds 1975, Fonds de Zuidroute, Stichting New Angle en een gift uit een nalatenschap.
VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, DutchCulture, ING, Patronen van het Rijksmuseum en bruikleengevers.

Bron en foto’s: Persberichten Rijksmuseum

Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600.
Getagd op:                 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *