Op woensdagmiddag 14 juni 2017 vindt in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (Uithof) het symposium De Bosatlas: 140 jaar de wereld in kaart plaats.

De Bosatlas: 55 edities in 140 jaar

In 2017 is het precies 140 jaar geleden dat de eerste editie van De Bosatlas verscheen. In 1877 bracht Pieter Roelf Bos de Schoolatlas der gehele aarde op de markt, vooral naar aanleiding van de invoering van het vak aardrijkskunde op de toenmalige HBS. Tegenwoordig zijn we alweer toe aan de 55ste editie van de meest gebruikte Nederlandse schoolatlas! En vanaf het schooljaar 2017/2018 is de atlas ook digitaal beschikbaar voor het onderwijs. Alle reden dus om de geschiedenis van De Bosatlas eens goed voor het voetlicht te brengen!

Bosatlas
Bosatlas

Het symposium

Tijdens het symposium nemen we u mee in de 140-jarige geschiedenis van De Bosatlas. We laten u zien welke redactionele veranderingen er hebben plaatsgevonden en via de viewer kunt u de gedigitaliseerde edities bekijken en vergelijken. Daarnaast kunt u kennis maken met de eerste digitale atlas die vanaf het schooljaar 2017/2018 beschikbaar zal zijn voor het onderwijs.

Programma

13.30 uur: Ontvangst met koffie/thee

14.00 uur: Introductie door dagvoorzitter Martine Pronk.
Welkom door Dorinne Raaimakers, sectormanager Publieksdiensten Universiteitsbibliotheek Utrecht

14.10 uur: De Bosatlas 140 jaar actueel: redactionele veranderingen vanaf 1877 door Ferjan Ormeling, emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht

14.40 uur: Kijk en vergelijk! De vooroorlogse edities van De Bosatlas gedigitaliseerd door Marco van Egmond, conservator Universiteitsbibliotheek Utrecht

15.00 uur: De Bosatlas en het onderwijs in 2017 door Otto Venema, Uitgever De Bosatlas bij Noordhoff Uitgevers

15.20 uur: Korte pauze

15.35 uur: Vervolgprogramma

Zelf aan de slag met de digitale atlas
Zelf aan de slag met de viewer
Workshop van een cartograaf
Bezoek tentoonstelling over de geschiedenis van De Bosatlas
Bezoek tentoonstelling Bosatlassen

v.a. 16.45 uur: Afsluitende borrel in de Foyer

Aanmelden

Aanmelden voor dit symposium kan via Maaike Wijnen (M.M.Wijnen@uu.nl). U ontvangt een week voor de bijeenkomst nadere informatie over het programma.

Bron en foto: Emailbericht van de Universiteit Utrecht.

 

 

Symposium De Bosatlas: 140 jaar de wereld in kaart
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *