• vr
  10
  mei
  2019
  vr
  30
  dec
  2022
  09.00 - 17.00 uurScheepvaartmuseum, Amsterdam

  Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opende in mei 2019 de tentoonstelling "Cartografie & Curiosa. Deze laat zien hoe Nederlandse zeevaarders vanaf de 17e eeuw hun weg vonden en op welke wijze deze reizen het Europese wereldbeeld bepaalden. Door corona is ook het Scheepvaartmuseum lang dicht geweest. Eind juni 2021 opende ook het Scheepvaartmuseum weer haar deuren.

  Cartografie: verfijnde kunstwerken

  De tentoonstelling Cartografie & Curiosa brengt de ontwikkeling van cartografie en de ontmoeting met een nieuwe wereld in beeld. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw wagen Nederlandse zeelieden zich steeds verder van huis. Hun bevindingen van onbekende gebiedsdelen vormt de basis voor kaartmateriaal dat steeds verfijnder wordt. Er was aandacht voor de kleinste details en de schoonheid van de illustraties maakt elke kaart een kunstwerkje op zich.

  De kaarten, die behoren tot de topcollectie van de wereld, vertellen veel over de reizen die werden gemaakt en over de wetenschap van de cartografie. De bezoeker gaat aan de hand van deze eeuwenoude kaarten ‘op reis’ naar de locaties die de Nederlandse geschiedenis vormden: Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. De spectaculaire wandkaart van Amsterdam van Pieter Bast uit 1597 vormt het startpunt.

  Kijkje in de tentoonstelling
  Kijkje in de tentoonstelling Foto: Scheepvaartmuseum Amsterdam© Twycer / www.twycer.nl

  Curiosa: pronken zonder schaamte

  Het tweede deel van de tentoonstelling omvat het curiositeitenkabinet: een schatkamer vol oogstrelende objecten, die werden meegenomen en de onbekende wereld – letterlijk – in huis haalden. Voorwerpen zoals kokosnoten en nautilusschelpen waren zeldzaam en werden als pronkstukken meegebracht. Ze waren zo kostbaar dat ze werden voorzien van een zilveren of gouden montuur. Deze naturalia, waarin kunst en natuur samenkwamen waren onder verzamelaars het meest geliefd: overtrof de kunst de natuur, of toch andersom? De prachtige verzameling curiositeiten in de tentoonstelling bevat een groot aantal - nog nooit eerder geëxposeerde - objecten uit een privécollectie.

  Overzicht Tentoonstelling
  De tentoonstelling Foto: scheepvaartmuseum © Twycer / www.twycer.nl

  Stereotypering

  Reisverslagen en etnografische studies beschreven de flora en fauna, maar ook de onbekende volkeren en gewoonten. Zij werden veelal als stereotype afgebeeld. Vervolgens werden deze illustraties gebruikt voor de decoratie van o.a. kunstvoorwerpen. Een zilveren lakstempel van de VOC in de vorm van de buste van een Afrikaanse man is een voorbeeld van het stereotype en racistische beeld van zwarte mensen: ontblote tanden, opengesperde ogen, tulband, oorbellen en een zilveren ‘slavenband’ rond de hals.

  Coronamaatregelen

  Conform de richtlijnen van de Rijksoverheid is een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum alleen mogelijk met een vooraf aangeschafte online entreekaart, voorzien van een starttijd voor het museumbezoek.

  U kunt hier uw ticket boeken.

  Openingstijden en adres

  Het Scheepvaartmuseum is (bijna) iedere dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het restaurant, de winkel en bibliotheek zijn ook zonder entreekaartje toegankelijk.

  Bezoekadres
  Het Scheepvaartmuseum
  Kattenburgerplein 1
  1018 KK Amsterdam

  Voor meer informatie zie de website van het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

  Bron: Persbericht van het Scheepvaartmuseum Amsterdam

 • vr
  19
  nov
  2021
  wo
  30
  nov
  2022
  Biesbosch MuseumEiland

  Van 19 november 2021 tot en met 30 november 2022 kunt u in het Biesbosch MuseumEiland de tentoonstelling bezoeken: "600 jaar Sint Elisabeths vloed, de kracht van het water". Speciale thematentoonstelling over de kracht van het water.

  600 jaar Sint Elisabeths vloed, de kracht van het water

  Eeuwenlang wordt Nederland bedreigd en gevormd door overstromingen. In 1421 ontstaat hierdoor zelfs de enorme binnenzee die Biesbosch gaat heten. In deze tentoonstelling ter ere van 600 jaar Sint Elisabethsvloed vertellen wij over de feiten en fictie van het ontstaan van de Biesbosch.

  Kaart van de Biesbosch
  De Biesbosch

  Aan de hand van een tijdlijn door het hele museum worden de overstromingen door de eeuwen heen zichtbaar gemaakt. Rijkswaterstaat en HWBP laten zien hoe Nederland zich beschermt en voorbereid op eventuele overstromingen in de toekomst.

  Blik op de tentoonstelling
  Blik op de tentoonstelling

  Meer informatie

  Ga voor meer informatie over de tentoonstelling naar de website van het museum. U kunt bij deze informatie ook een filmpje kijken van "NPO 1 vandaag".

  Voor openingstijden en prijzen kunt u hier bezoekersinformatie vinden.

  Bekijk ook het artikel op onze website : Sint Elisabethsvloed: 600 jaar geleden

  Bron: Website van Biesbosch MuseumEiland

   

 • ma
  10
  jan
  2022
  zo
  03
  jul
  2022
  Bibliotheek van Wassenaar

  Deze tentoonstelling is te zien in de vitrinekast van de “Historische Vereniging Oud Wassenaer” en staat in de Bibliotheek van Wassenaar (adres: Langstraat 40, 2242 KM Wassenaar). Hier vindt u een tentoonstelling van zo'n 15 strekkende meter aan atlassen en kaarten, en verhalen hierover, vanaf eind 19de tot eind 20ste eeuw.

  Tentoonstelling van Wereldkaarten: de allerkleinste en de allergrootste

  In de grote vitrine van de bibliotheek is alweer de twaalfde tentoonstelling ingericht.
  De vitrinecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, de Stichting Historisch Centrum Wassenaar en de Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar heeft Joop Zomer bereid gevonden om een gedeelte van zijn collectie atlassen en kaarten tentoon te stellen.

  Joop verzamelt al van af zijn jonge jaren kaarten en wil zijn passie graag met ons delen.
  Ook nu nog is hij veelal te vinden als vrijwilliger bij de cartografische collecties van de Universiteit Leiden. Hij weet veel details te vertellen over de tentoongestelde kaarten, die hij veelal op boekenmarkten heeft aangeschaft.

  Joop Zomer plaatst de allerkleinste Bosatlas De Wereld boskabouter in de vitrine. (Foto: Peter Kortekaas)
  Joop Zomer plaatst de allerkleinste Bosatlas "De Wereld boskabouter" in de vitrine. (Foto: Peter Kortekaas)

  Een foto van de allergrootste kaart van Nederland, de wereldkaart die te vinden is in de vloer van de Burgerzaal van het Paleis op de Dam is er ook.

  Naast kaarten in verschillende grootte zijn er ook andere “afwijkende” kaarten te zien zoals de kaarten uit de Bos schoolatlas der geheele aarde uit 1879 ( 2e druk). Bij de weergave van de meridianen ging P.R. Bos er bij de eerste drukken van 1877 nog uit van de nulmeridiaan van Ferro. Pas in de druk van 1902 werd de Greenwich-meridiaan algemeen toegepast.

  Ook kaarten uit de grote VARA-gezinsatlas uit 1975 zijn tentoongesteld. Deze kaarten waren bedoeld als achtergrondinformatie bij het nieuws. Ook koperdruk kaarten uit de Andrees Allgemeiner Handatlas uit 1914 (6 e druk) liggen er. Vanaf 1920 werd Lithogratie en zinkdruk toegepast en veel later kwam het offset drukwerk.

  Naast topografische kaarten liggen er ook niet oppervlakte getrouwe kaarten. De zogenaamde schetsmatige of gedachten kaarten. Een voorbeeld hiervan is de kaart van de London Underground met hoeken van 90 graden.

  Tekst: Peter Kortekaas, namens de vitrine commissie

  Openingstijden:

  De tentoonstelling is tot begin juli 2022 in de bibliotheek Wassenaar te zien.
  Voor openingstijden verwijzen wij u naar de website van de Bibliotheek Wassenaar

 • za
  23
  apr
  2022
  zo
  30
  okt
  2022
  10.00 - 17.00 uurGroninger Museum te Groningen

  In het Groninger Museum is tot en met 30 oktober 2022 de tentoonstelling "Stad houdt stand - 350 jaar Groningens ontzet" te zien. Dit schitterende museum bevindt zich op loopafstand tegenover het station in de stad Groningen.

  Het rampjaar 1672

  1672 was voor Nederland een rampjaar. Het werd door vier landen aangevallen: op zee door Engeland, vanuit het zuiden door Frankrijk en vanuit het oosten door de Duitse vorst-bisschoppen van Münster en Keulen. Al snel was een groot deel van het land in handen van de vijand. Ook de stad Groningen werd wekenlang gebombardeerd, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar.

  Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd. De expositie bevat authentieke schilderijen, voorwerpen en documenten en zelfs kanonnen uit deze heroïsche strijd.

  Herdenkingsplaat 200 jaar Groningens Ontzet ontworpen door Otto Eerelman in 1872 Groninger Archieven
  Herdenkingsplaat 200 jaar Groningens Ontzet ontworpen door Otto Eerelman in 1872 Groninger Archieven

  De kaart van Jannes Tideman uit 1672

  Dit is een heel oude kaart van 71 cm hoog en 258,5 cm breed uit de Groninger Archieven. Hij is na al die jaren erg kwetsbaar en kan daarom niet meer tentoongesteld worden. Omdat het een prachtig gedetailleerde kaart is, hebben de Groninger Archieven fotograaf René Gerritsen gevraagd deze te reproduceren door middel van foto’s.  Deze reproductie is op de tentoonstelling te zien.

  Magazine Groninger Museum

  Lees het MagazinesGM-MAG-SHS-web met o.a. meer informatie over de expositie en ook een artikel over Bommen Berend

  Openingstijden en adres:

  Openingstijden:
  Dinsdag tot en met zondag 10:00 - 17:00 uur
  Maandag gesloten (in schoolvakanties open)
  Tentoonstelling van 23 april tot en met 30 oktober 2022 te zien
  Reserveer uw tickets online als u verzekerd wilt zijn van het tijdstip van uw voorkeur.

  Adres:
  Groninger Museum
  Museumeiland 1
  9711 ME Groningen
  Tel: +31 50 3 666 555

  Bron: Website Groninger Museum