• di
  01
  apr
  2014
  zo
  01
  apr
  2018
  Scheepvaartmuseum, Amsterdam

  Op 1 april 2014 opent de tentoonstelling De Atlassen in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De topstukken uit de uitgebreide kaarten- en atlassencollectie worden tentoongesteld.
  Vier pioniers van de cartografie staan centraal: Ptolemaeus, Mercator, Claesz en Blaeu. Deze kaartenmakers en –uitgevers maakten kaarten en atlassen die het wereldbeeld voorgoed veranderden.

 • vr
  17
  feb
  2017
  zo
  21
  mei
  2017
  09.00 - 17.00 uurRijksmuseum, Amsterdam

  De tentoonstelling 'Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600' is van 17 februari t/m 21 mei 2017 in het Rijkmuseum Amsterdam te bewonderen.

  Tentoonstelling Goede Hoop Rijksmuseum Amsterdam
  Nederland, Amsterdam, 14-02-2017. Tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum.
  Foto: Olivier Middendorp

  Zuid-Afrika – Nederland

  De komst van de Nederlanders heeft Zuid-Afrika voorgoed veranderd. De samenstelling van de bevolking en de introductie van de slavernij door de VOC zijn het gevolg van de band met ons land. Maar ook de taal, het Afrikaans, de wetgeving, de gereformeerde kerk, de introductie van de Islam, de typisch gevormde gevels en de Nederlandse namen op de kaart.

  Ook Nederland werd door de relatie met Zuid-Afrika veranderd. De Boerengekte rond 1900, talloze ‘Transvaalbuurten’ en de heftige anti-apartheidsstrijd van de jaren ’80, getuigen van een voortdurend bewogen verhouding.

  Nederland, Amsterdam, 14-02-2017.
  Tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum.
  Foto: Olivier Middendorp

  In de tentoonstelling geven ca 300 schilderijen, tekeningen, documenten, foto’s, meubels, souvenirs, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur én wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen.

  Robert Jacob Gordon - De eerste die Zuid-Afrika compleet in kaart bracht

  Prominent in de tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht.

  Het Rijksmuseum maakt vanaf vandaag alle tekeningen, dagboeken en brieven van Robert Jacob Gordon voor iedereen toegankelijk via www.robertjacobgordon.nl. Deze 18de-eeuwse reiziger bracht in ruim 450 tekeningen de bewoners, flora en fauna van Zuid-Afrika minutieus in kaart. Wat hij meemaakte tijdens zijn expedities beschreef hij uitvoerig in zijn dagboeken en brieven.

  De tekeningen, waaronder unieke panorama’s van wel acht meter lang, maken onderdeel uit van de collectie van het Rijksmuseum. De dagboeken en brieven bevinden zich in de Brenthurst Library in Johannesburg. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 zijn alle dagboeken én tekeningen van Gordon voor het eerst herenigd en geven zo een heel compleet beeld van Zuid-Afrika in de 18de eeuw.

  Meer over de tentoonstelling

  Waar: Rijksmuseum te Amsterdam
  Wanneer: 17 februari tot en met 21 mei 2017
  Openingstijden: Alle dagen van het jaar van 9 tot 17 uur.
  Prijzen: zie de website

  W.F. Mondriaan, Tekening van W.F. Mondriaan van de slag bij Elandslaagte, 1899. Particuliere collectie
  W.F. Mondriaan, Tekening van W.F. Mondriaan van de slag bij Elandslaagte, 1899. Particuliere collectie

  De tentoonstelling is tot stand gekomen onder leiding van Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum.

  De tentoonstelling Goede Hoop wordt mede mogelijk gemaakt door
  Rijksmuseum Fonds: Familie W. Cordia, Johan Huizinga Fonds, Cees en Ingeborg van der Burg, Gerard Krans, Fonds 1975, Fonds de Zuidroute, Stichting New Angle en een gift uit een nalatenschap.
  VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, DutchCulture, ING, Patronen van het Rijksmuseum en bruikleengevers.

  Bron en foto's: Persberichten Rijksmuseum

 • vr
  17
  mrt
  2017
  13.00 - 17.00 uurKasteel Huis Bergh, 's-Heerenberg

   

  Op vrijdag 17 maart 2017 houdt de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie een studiemiddag die gewijd is aan ‘Tuinkaarten’. Tegen de achtergrond van de expositie ‘De oudste tuin van Nederland’ in Kasteel Huis Bergh te ‘s-Heerenberg wordt door diverse sprekers op dit thema ingegaan.

  Programma

  13.00-13.30 uur Ontvangst door Diane Visser, Directeur Kasteel Huis Bergh

  13.30-14.00 uur Carla Oldenburger, voormalig conservator Bibliotheek Wageningen Universiteit: De geschiedenis van de Nederlandse tuinarchitectuur, aan de hand van kaartmaterialen.
  Aan de hand van een reeks voorbeelden wordt de geschiedenis van de tuinarchitectuur in Nederland nader toegelicht.

  14.00-14.30 uur Liesbeth Missel, conservator Bijzondere Collecties Wageningen Universiteit: ‘Tuinkaarten’, typologie, onderzoek & gebruik. Net als bij alle kaarten is het goed om verschillende soorten “tuinkaarten” te onderscheiden aan de hand van het doel waarvoor, en de manier waarop ze vervaardigd zijn.

  14.30-15.00 uur Pauze, koffie / thee

  15.00-15.30 uur Lida Ruitinga, conservator kaarten en atlassen Vrije Universiteit Amsterdam: Landgoederen kleurrijk in kaart gebracht. De Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit beschikt over ruim 300 topografische kaarten waarop Nederlandse landgoederen met de hand staan ingekleurd. Hoe kwamen deze kaarten in het bezit van de bibliotheek? Wat is er gedaan is om ze toegankelijk te maken voor het publiek?

  15.30-16.00 uur Peter Bresser, archivaris Kasteel Huis Bergh: Kaarten in het archief
  van Huis Bergh. Hoe is het archief tot stand gekomen? Wat laat het zien?

  v.a. 16.00 uur Rondleiding door Diane Visser en bezoek aan expositie ‘De Oudste Tuin van Nederland’ en borrel na afloop.

  Gedeelte van de tuin van Huis Bergh
  Gedeelte van de tuin van Huis Bergh

  De Oudste Tuin van Nederland

  Om de feestelijke opening van de tuinen te vieren, wijdt Kasteel Huis Bergh een tentoonstelling aan de rijke geschiedenis van haar kasteeltuin. Hierin is aandacht voor de vroeg achttiende-eeuwse tuin, die inspiratiebron was voor de herinrichting, en voor de keuzes die zijn gemaakt bij het maken van een nieuw ontwerp. Ook wordt de bezoeker terug in de tijd meegenomen langs gebeurtenissen in de tuinen van Huis Bergh.Voor de studiemiddag is de tentoonstelling verlengd tot en met 17 maart 2017.

  Voor een mooie introductie zie hier een filmpje

  Contactgegevens

  Kasteel Huis Bergh
  Hof van Bergh 8
  7041 AC ‘s-Heerenberg
  Tel.:+31 (0) 314 661 281
  info@huisbergh.nl