• di
  01
  apr
  2014
  zo
  01
  apr
  2018
  Scheepvaartmuseum, Amsterdam

  Op 1 april 2014 opent de tentoonstelling De Atlassen in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De topstukken uit de uitgebreide kaarten- en atlassencollectie worden tentoongesteld.
  Vier pioniers van de cartografie staan centraal: Ptolemaeus, Mercator, Claesz en Blaeu. Deze kaartenmakers en –uitgevers maakten kaarten en atlassen die het wereldbeeld voorgoed veranderden.

 • vr
  24
  feb
  2017
  zo
  24
  jun
  2018
  Nationaal Archief, Den Haag

  Tentoonstelling de wereld van de VOC

  Waar: Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20, 2595 BE Den Haag
  Wanneer: 24 februari 2017 tot en met 7 januari 2018
  Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag: 10.00-21.00 uur
  Woensdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
  Zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur

  VOC charter octrooi 20 maart 1602
  VOC octrooi 20 maart 1602

  De wereld van de VOC

  De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bestond bijna tweehonderd jaar, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een deel van de topstukken uit dit bijzondere archief staat nu centraal in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. Tegenover het succesverhaal staan ook verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

  In de tentoonstelling geven beelden van zee, lucht en land met een bijpassende soundscape de bezoekers het idee zelf op reis te zijn. Geuren en geluiden begeleiden hen langs verschillende VOC-locaties in de Oost: Kaap de Goede Hoop, Midden-Oosten, Ceylon, India, Batavia/Indië, Japan, China en Formosa. De bezoeker wordt verrast met verschillende digitale presentaties en middelen, die een extra dimensie geven aan het tentoonstellingsbezoek.

  Gezicht op Nieuw Amsterdam, Johannes Vingboon, ca. 1665 NA
  Gezicht op Nieuw Amsterdam, Johannes Vingboon, ca. 1665 NA

 • vr
  20
  okt
  2017
  zo
  25
  mrt
  2018
  10.00 - 17.00 uurRijksmuseum van Oudheden, Leiden

  Nineveh, ooit de hoofdstad van het machtige Assyrische Rijk en de grootste stad van de wereld, herrijst deze winter in Leiden. ‘Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk’ is te zien tot en met 25 maart 2018.

  Het Rijksmuseum van Oudheden brengt 250 van Nineveh’s topstukken uit internationale musea weer bij elkaar. Dat is voor het eerst sinds de ontdekking van de antieke stadsruïnes in het huidige Noord-Irak, ruim 180 jaar geleden. De tentoonstelling bestrijkt meer dan 9000 jaar, van de eerste bewoning van Nineveh en de val van het Assyrische rijk tot de avontuurlijke archeologische opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw. Ook het Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.

  Kaart van het Nieuw-Assyrische rijk © Sémhur Wikimedia Commons
  Kaart van het Nieuw-Assyrische rijk
  © Sémhur Wikimedia Commons

  Nineveh

  Nineveh, de residentie van de Assyrische koningen, was al in de oudheid beroemd om haar indrukwekkende paleizen, wereldse tempels, kilometerslange stadsmuren en weelderige tuinen. De expositie ‘Nineveh’ is een kennismaking met deze stad, haar geschiedenis, de bewoners en de vele goden die zij vereerden. Ook komen de Bijbelse profeet Jonas in Nineveh en het relaas van de stad na de verwoesting in 612 v.Chr. aan bod.

  Luchtfoto van de heuvel Kuyunjik van Nineveh Foto The Royal Air Force 1 november 1933
  Luchtfoto van de heuvel Kuyunjik van Nineveh
  Foto The Royal Air Force 1 november 1933

  Te bewonderen zijn tientallen reliëfs uit de paleizen, imposante beelden van de gevleugelde stieren, een gouden dodenmasker, kleitabletten uit de oudste bibliotheek ter wereld, zeldzaam ivoren inlegwerk, wapentuig en sieraden. Originele opgravingsfilms, foto’s en prenten uit de 19de en 20ste eeuw illustreren de verhalen van de archeologen die in Nineveh werkten - inclusief hebzucht, onheil en spionage.

  Fragment van een reliëf met wagen. Foto en collectie: Musée du Louvre, Parijs (AO 2254)
  Fragment van een reliëf met wagen .
  Foto en collectie: Musée du Louvre, Parijs (AO 2254)

  Tenslotte is er aandacht voor erfgoed in crisissituaties en de manieren om het verleden voor de toekomst te behouden. Zo zijn er in Leiden computeranimaties van de oude stad te zien en reconstrueerde een internationaal onderzoeksteam, met o.a. de Technische Universiteit Delft, enkele versierde wanden van een paleiszaal uit Nineveh in 3D en in kleur. De originelen in Irak zijn in 2016 vernield tijdens de oorlog.

  Adres en openingstijden

  Rijksmuseum van Oudheden
  Rapenburg 28
  2311 EW Leiden
  Tel.: 071 - 5163 163

  Voor route en plattegrond van omgeving, ga naar de website

  Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.00 uur
  Ook open op maandag tijdens alle schoolvakanties: 10.00 - 17.00 uur

  Voor meer informatie en entreeprijzen zie website

  Bron: Persbericht van Rijksmuseum van Oudheden