• vr
  10
  mei
  2019
  vr
  30
  dec
  2022
  09.00 - 17.00 uurScheepvaartmuseum, Amsterdam

  Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opende in mei 2019 de tentoonstelling "Cartografie & Curiosa. Deze laat zien hoe Nederlandse zeevaarders vanaf de 17e eeuw hun weg vonden en op welke wijze deze reizen het Europese wereldbeeld bepaalden. Door corona is ook het Scheepvaartmuseum lang dicht geweest. Eind juni 2021 opende ook het Scheepvaartmuseum weer haar deuren.

  Cartografie: verfijnde kunstwerken

  De tentoonstelling Cartografie & Curiosa brengt de ontwikkeling van cartografie en de ontmoeting met een nieuwe wereld in beeld. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw wagen Nederlandse zeelieden zich steeds verder van huis. Hun bevindingen van onbekende gebiedsdelen vormt de basis voor kaartmateriaal dat steeds verfijnder wordt. Er was aandacht voor de kleinste details en de schoonheid van de illustraties maakt elke kaart een kunstwerkje op zich.

  De kaarten, die behoren tot de topcollectie van de wereld, vertellen veel over de reizen die werden gemaakt en over de wetenschap van de cartografie. De bezoeker gaat aan de hand van deze eeuwenoude kaarten ‘op reis’ naar de locaties die de Nederlandse geschiedenis vormden: Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. De spectaculaire wandkaart van Amsterdam van Pieter Bast uit 1597 vormt het startpunt.

  Kijkje in de tentoonstelling
  Kijkje in de tentoonstelling Foto: Scheepvaartmuseum Amsterdam© Twycer / www.twycer.nl

  Curiosa: pronken zonder schaamte

  Het tweede deel van de tentoonstelling omvat het curiositeitenkabinet: een schatkamer vol oogstrelende objecten, die werden meegenomen en de onbekende wereld – letterlijk – in huis haalden. Voorwerpen zoals kokosnoten en nautilusschelpen waren zeldzaam en werden als pronkstukken meegebracht. Ze waren zo kostbaar dat ze werden voorzien van een zilveren of gouden montuur. Deze naturalia, waarin kunst en natuur samenkwamen waren onder verzamelaars het meest geliefd: overtrof de kunst de natuur, of toch andersom? De prachtige verzameling curiositeiten in de tentoonstelling bevat een groot aantal - nog nooit eerder geëxposeerde - objecten uit een privécollectie.

  Overzicht Tentoonstelling
  De tentoonstelling Foto: scheepvaartmuseum © Twycer / www.twycer.nl

  Stereotypering

  Reisverslagen en etnografische studies beschreven de flora en fauna, maar ook de onbekende volkeren en gewoonten. Zij werden veelal als stereotype afgebeeld. Vervolgens werden deze illustraties gebruikt voor de decoratie van o.a. kunstvoorwerpen. Een zilveren lakstempel van de VOC in de vorm van de buste van een Afrikaanse man is een voorbeeld van het stereotype en racistische beeld van zwarte mensen: ontblote tanden, opengesperde ogen, tulband, oorbellen en een zilveren ‘slavenband’ rond de hals.

  Coronamaatregelen

  Conform de richtlijnen van de Rijksoverheid is een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum alleen mogelijk met een vooraf aangeschafte online entreekaart, voorzien van een starttijd voor het museumbezoek.

  U kunt hier uw ticket boeken.

  Openingstijden en adres

  Het Scheepvaartmuseum is (bijna) iedere dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het restaurant, de winkel en bibliotheek zijn ook zonder entreekaartje toegankelijk.

  Bezoekadres
  Het Scheepvaartmuseum
  Kattenburgerplein 1
  1018 KK Amsterdam

  Voor meer informatie zie de website van het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

  Bron: Persbericht van het Scheepvaartmuseum Amsterdam

 • di
  22
  jun
  2021
  do
  16
  sep
  2021
  Bibliotheek Centrum én de Athenaeumbibliotheek te Deventer

  Van 22 juni tot en met 16 september 2021 is de tentoonstelling 'De wereld gaat open' te zien in de Bibliotheek Centrum én de Athenaeumbibliotheek. Op beide locaties in Deventer is een aantal unieke boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek te zien, waaronder (zak)atlassen, kaarten, reisbeschrijvingen en prenten.

  Ontdekkingsreizigers

  Vanaf de middeleeuwen verkenden ontdekkingsreizigers onbekende gebieden en werden nieuwe werelddelen ontdekt. De wereld werd groter met de vele atlassen en kaarten die in de loop der tijd verschenen. De Nieuwe Wereld opende zich op die manier ook voor thuisblijvers.

  Kaart van Amerika in Theatrum orbis terrarum (Antwerpen, Plantijn, 1612). Signatuur: Deventer, Athenaeumbibliotheek, 3004 H 1 KL
  Kaart van Amerika in Theatrum orbis terrarum (Antwerpen, Plantijn, 1612). Signatuur: Deventer, Athenaeumbibliotheek, 3004 H 1 KL

  Tentoonstelling 'De wereld gaat open'

  Boeken over verre steden, werelddelen en reizen zijn nog steeds populair. Met een boek ga je op ontdekkingstocht door de wereld, zonder dat je de landsgrenzen daadwerkelijk oversteekt. In de tentoonstelling 'De wereld gaat open' zie je hoe de wereld steeds dichterbij kwam en hoe ons beeld ervan veranderde.

  2.Kaart van Deventer in de stedenatlas Novum ac magnum theatrum urbium Belgicae foederatæ (Amsterdam, Joan Blaeu, 1649). Signatuur: Deventer, AB, 3004 D 1 KL
  2. Kaart van Deventer in de stedenatlas Novum ac magnum theatrum urbium Belgicae foederatæ (Amsterdam, Joan Blaeu, 1649). Signatuur: Deventer, AB, 3004 D 1 KL

  Openingstijden

  De tentoonstelling is tijdens openingstijden van de Bibliotheek Centrum (maandag t/m zaterdag) en de Athenaeumbibliotheek (alleen dinsdag en donderdag) gratis te bezichtigen. Kijk voor de meest actuele openingstijden op: https://www.bibliotheekdeventer.nl/algemeen/vestigingen-en-openingstijden 

  De tentoonstelling maakt deel uit van de programmering van de IJsselbiënnale, een internationale kunstroute langs de IJssel. Bekijk het hele programma op de website van de IJsselbiënnale.

  3.Kaart van Overijssel in Weghwyser door de provintie van Overyssel (Deventer: Jan de Lat, 1724). Signatuur: Deventer, AB, BORG 776
  3. Kaart van Overijssel in Weghwyser door de provintie van Overyssel (Deventer: Jan de Lat, 1724). Signatuur: Deventer, AB, BORG 776

  Locaties

  • de Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18, 7411 PK Deventer, tel. 0570-675700
  • Athenaeumbibliotheek, Klooster 12, 7411 NH Deventer
   Informatie: info-ab@bibliotheekdeventer.nl

  Bron: Persbericht Bibliotheek Deventer | Athenaeumbibliotheek