Ter gelegenheid van de tentoonstelling “Open kaart – van atlas tot streetmap” deelt het Allard Pierson in Amsterdam op maandag een kaart uit de tentoonstelling. Op onze website vermelden we eens per maand een aantal getoonde kaarten.

8 mei 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐—ช๐ž๐ซ๐ž๐ฅ๐๐ค๐š๐š๐ซ๐ญ ๐๐จ๐จ๐ซ ๐Œ๐ฎ๐ก๐š๐ฆ๐ฆ๐š๐ ๐š๐ฅ-๐ˆ๐๐ซ๐ข๐ฌ๐ข
De Arabische geograaf Muhammad al-Idrisi was in de 12de eeuw verbonden aan het hof van de Normandische koning Rogier II op Siciliรซ. De koning gaf Idrisi de opdracht een wereldkaart te maken, waar de geograaf vervolgens vijftien jaar aan werkte. Hier zie je รฉรฉn deel van de kaart.

Muhammad al-Idrisi, Tabula Rogeriana, Stuttgart, 1928 (reproductie)
Muhammad al-Idrisi, Tabula Rogeriana, Stuttgart, 1928 (reproductie)

15 mei 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐›๐ซ๐ฎ๐  ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ก๐ž๐ญ ๐ˆ๐‰
De Amsterdamse aannemer Galman maakte talrijke ontwerpen voor stadsuitbreidingen bij het IJ. Hoewel het stadsbestuur steeds negatief is, geeft Galman niet op.
Wie weet komen zijn ontwerpen voor een brug over het IJ nog eens van pas, nu er geld gereserveerd is voor een fietsbrug over het IJ die het Azartplein (KNSM-eiland) en het Hamerkwartier in Noord verbindt!
De ontwerpen zijn te zien in onze tentoonstelling #OpenKaart .

J. Galman, Teekening eener passage over het IJ, ca. 1860
J. Galman, Teekening eener passage over het IJ, ca. 1860

22 mei 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐ƒ๐ž ๐ ๐ซ๐จ๐ญ๐ž ๐๐จ๐ฌ๐š๐ญ๐ฅ๐š๐ฌ
Wie kent hem niet, De grote Bosatlas? In de loop der jaren verscheen een enorm aantal drukken, met telkens geactualiseerde kaarten. In deze 49ste editie is o.a. een overzicht opgenomen van de historische ontwikkeling van Amsterdam. Daarin is de groei van de stad te volgen van de middeleeuwen tot de jaren 80 van de 20ste eeuw.
De grote Bosatlas, Groningen, Wolters-Noordhoff, 1981

Amsterdam in de grote Bosatlas van 1981

29 mei 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐ƒ๐ž ๐„๐ฎ๐ซ๐จ๐ฉ๐ž๐ฌ๐ž ๐†๐ž๐ฆ๐ž๐ž๐ง๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐Š๐จ๐ฅ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐’๐ญ๐š๐š๐ฅ
De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is opgericht om vrede en veiligheid te bevorderen. Economische samenwerking was daarbij het belangrijkste instrument. De betrokken landen vormen op deze kaart duidelijk een eenheid ten opzichte van โ€˜de rest’

Economische kaart van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, Luxemburg.

Economische kaart van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, Luxemburg, 1955
Economische kaart van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, Luxemburg, 1955

Bron: Facebook- Allard Pierson

Map Monday bij Allard Pierson maand mei
Getagd op:         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *