Met de komst van Google maps en ander online gereedschap is kaartenmaken steeds minder alleen een bezigheid voor speciaal daarvoor opgeleide cartografen. Steeds meer particulieren maken hun eigen kaarten voor uiteenlopende doeleinden.

Google maps mashups

Google maps is een service van de zoekgigant Google. Google maps heeft van elk stukje van de wereld een kaart, waarbij het mogelijk is om met een klik te gaan naar een satellietfoto van dat gebied. Al enkele jaren biedt Google Maps aan webprogrammeurs de mogelijkheid om hun eigen kaarten te maken voor websites. Dit worden ‘mashups’ gemaakt, aangezien hier gegevens van Google gecombineerd worden met eigen gegevens. Ook kunnen er eigen kaartlagen aan toe worden gevoegd. Hiervoor moest echter geprogrammeerd worden.

Voorbeelden van Google maps mashups in Nederland:

  • Vind je eigen huis
    Deze dienst van het kadaster maakt het mogelijk om kadastrale kaarten van Nederland te zien en de koopsommen van woningen in een bepaald gebied op te vragen.
  • Fietsroute Slot Zuylen
    Het Slot Zuylen heeft Google Maps gebruikt om een fietsroute aan te duiden. Op alle markeringen langs de route kan geklikt worden voor een foto en uitleg over dat punt.
  • Bevolkingsreconstructie Sint Anna ter Muiden (in opbouw)
    Deze website toont een overzicht van huizen in het Zeeuws-Vlaamse Sint Anna ter Muiden. Op de homepage staat een Google map waarin de huizen zijn aangegeven. Klikken op een markering geeft meer informatie over dat huis en de mogelijkheid om door te klikken naar het bijbehorende artikel.

Het nadeel van deze ‘mashups’ is dat ze geprogrammeerd moeten worden. Het maken van zo’n mashup is dus voorbehouden aan mensen met professionele kennis van het ontwikkelen van websites.

Google My Maps

Sinds april 2007 biedt Google echter ook voor mensen die niets van programmeren weten de mogelijkheid om eigen kaarten te maken: Google My Maps (klik ‘Mijn kaarten’). Met My Maps (‘Mijn kaarten’) kan iedereen zelf kaarten maken door markeringen en teksten toe te voegen aan de kaarten van Google. In onderstaand filmpje staat dit verder uitgelegd. 

Toekomst van cartografie

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van de cartografie? In de New York Times staat hierover een interessant artikel getiteld ‘With tools on web, amateurs reshape mapmaking‘. Ook in de Herald Tribune verscheen een artikel over dit onderwerp: ‘Mapmaking for the masses, online‘.

De toekomst van cartografie: zelfgemaakte online kaarten
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *