schipDe avonturen van de scheepsjongens van Bontekoe, wie kent ze niet? Het beroemde jongensboek van Johan Fabricius uit 1924 is verfilmd en is vanaf 22 november te zien in de bioscoop. Wij volgen de reis van Bontekoe aan de hand van zijn scheepsjournaal en oude kaarten.

In het kielzog van Bontekoe

Deze kaart toont de locaties die genoemd worden in het scheepsjournaal van Bontekoe. Door het aanklikken van een blauw bolletje verschijnt de datum en de naam van de locatie. Per locatie is een kaart opgenomen uit de VOC-tijd. Deze kaarten zijn afkomstig uit de Atlas of Mutual Heritage.

De Atlas of  Mutual Heritage is nu (2024) op een eigen website geplaatst. Zie nieuw bericht

Het Journaal van Bontekoe

Voorpagina beschrijving reisWillem Ysbrantsz. Bontekoe trad in 1618 in dienst bij de Verenigde Oostindische Compagnie. Hij vertrok op 28 december naar Oost-Indië met het schip de Nieuw Hoorn. Op die datum begint ook het Journaal van Bontekoe, het dagboek dat hij schreef over de reis.

De reis begon vrij voorspoedig: via de punt van Brazilië en Kaap de Goede Hoop zeilde men de Indische Oceaan op, waarbij men Madagaskar en Réunion aandeed. Uiteindelijk vloog een vat brandewijn in brand toen de Nieuw-Hoorn al in de buurt van Sumatra was. De vlammen bereikten de smidskolen, en uiteindelijk het buskruit dat men vanwege het risico op Spaanse schepen niet overboord had gegooid. Het schip explodeerde. Zeer bewonderenswaardig was hoe Bontekoe, zwaargewond en wel, de overlevenden veilig wist te stellen. In een jol bereikte men uiteindelijk Bantam.

Bontekoe kreeg hier een nieuw schip toegewezen en werd naar de Zuidchinese Zee gestuurd. Zijn opdracht bestond onder andere uit het aanhalen van handelsbetrekkingen met China, en de Spanjaarden op de Filipijnen het leven zuur maken. Hieronder vielen ook het overvallen van Spaanse schepen en het ronselen of zelfs ontvoeren van Chinese arbeiders om op plantages op het pas veroverde Formosa te werken.

Uiteindelijk keerde hij in 1625 terug naar Hoorn. Op de terugreis verloor hij bijna weer zijn schip in een orkaan. Ook verloor hij een aantal mannen op Madagaskar, niet door vijandige inboorlingen, maar nu juist omdat dezen het hen teveel naar de zin maakten. De Fries Hilke Jopkins (hij komt ook in het kinderboek voor) en een paar van zijn kameraden wilden niet meer terug en verstopten zich, zodat de schipper zonder hen terugmoest.

De scheepsjongens van Bontekoe

Het jeugdboek De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius is geïnspireerd door het Journaal van Bontekoe. Een aantal in het journaal genoemde personen en gebeurtenissen komt ook in het boek voor, maar een aantal zijn ook door Fabricius verzonnen. In tegenstelling tot het journaal, is in dit boek de hoofdrol voor de scheepsjongens Hajo, Rolf en Padde.

Op 1 maart 2007 is men begonnen met het opnemen van een speelfilm over dit boek. De film wordt geregisseerd door Steven de Jong. Vanaf 22 november 2007 is de film in de bioscopen te zien.

Meer informatie

De reis van Bontekoe in oude kaarten
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *