schipZweedse televisiemakers hebben op de bodem van de Oostzee het wrak gevonden van een Nederlands schip uit de zeventiende eeuw. Het vaartuig ligt op een diepte van 100 meter rechtop en is bijna ongeschonden. In de zeventiende eeuw was de Oostzee een belangrijk doel voor Nederlandse handelaren.

Hanze

De Oostzeehandel begon in de Middeleeuwen en werd toen gedomineerd door de Hanze. De Hanze bestond uit steden in wat nu Duitsland, Nederland, België, Polen, Noorwegen en de Baltische Staten zijn. Ook in Nederland lagen Hanzesteden, waarvan Kampen, Zwolle, Groningen, Deventer, Ommen en Tiel de belangrijkste waren.

Kaart
Overzichtskaart van Hanzesteden

De Hanze dreef handel in het gebied van de Oostzee en de Noordzee. Het hoofddoel van deze samenwerking was om een handelsmonopolie te veroveren op Scandinavië en handelsprivileges in de rest van Europa te verwerven. Door gezamenlijk te reizen en te handelen konden de gemeenschappelijke belangen beter verdedigd worden. Tevens was het samen reizen veiliger.

De belangrijkste handelsgoederen waren huiden, was, graan, zout en laken. Belangrijke steden waarop de Hanze handel dreef waren onder meer Novgorod, Bergen, Antwerpen en Londen. De hoogtijdagen van de Hanze waren in de eerste helft van de 15e eeuw, daarna stortte het imperium in door versterkte concurrentie van handelaren uit de Nederlanden en Engeland.

Kaart
Gezicht op Bergen, door Braun en Hogenberg 1598

De rijkdom die in de gebieden rond de Oostzee te vinden was is goed weergegeven op de kaart die Olaus Magnus in 1539 maakte van Scandinavië. Hij was niet tevreden over de Scandinavische kaart in de Geographia van Claudius Ptolemeus en maakte zelf een nieuwe wandkaart. Het resultaat was de Carta Marina: een zeer bijzondere kaart vol details over het betreffende gebied. De Carta Marina was daarmee de eerste grote kaart van een Europese regio.

Kaart
Carta Marina van Olaus Magnus, 1539

Gouden eeuw

In de zeventiende eeuw werd het leeuwendeel van de West-Europese handel vervoerd door Nederlandse schepen. Zij beheersten niet alleen de handel tussen Spanje, Frankrijk, Engeland en de Oostzee, maar ook een groot deel van de kustvaart tussen Franse havens onderling.

De handel met de Oostzee (ook Baltische zee genaamd) bestond voornamelijk uit graan en hout en vormde de basis voor de rijkdom van de Republiek in de Gouden Eeuw. Het eikenhout uit dat gebied was van groot belang voor de scheepsbouw. Verder werd er veel vlas verhandeld met het Oostzeegebied.

Deze Oostzeehandel was voornamelijk geconcentreerd in Amsterdam. De meest bezochte Baltische aanloophavens waren Lübeck, Danzig, Koningsbergen en Riga.

Kaart
Paskaart van de Oostzee, door Theunis Jacobsz Lootsman, 1663

De dominantie van de Hollanders kwam doordat ze zich richtten op het massavervoer, terwijl de Hanze zich richtte op luxegoederen. Na de Vrede van Spiers van 1544 erkenden Lübeck – de machtigste Hanzestad – en het Wendische Verbond hun nederlaag, waarmee de Oostzee open was voor de Hollanders. Volgens de lijsten van de tol bij de Sont voer rond 1600 zo’n 50% van alle schepen die de Sont passeerden onder Nederlandse vlag. Vanaf 1615 was zelfs vrijwel alle handel op Rusland in Nederlandse handen.

Kaart
Kaart van Denemarken met de Sont, door Joan Blaeu, 1662

Scheepswrak

Het nu gevonden schip dateert uit de zeventiende eeuw. Het schip werd in mei op de bodem van de Oostzee aangetroffen. In het Zweedse programma Vrakletarna (Wrakzoekers) werden vandaag de eerste beelden van het ontdekte schip vertoond.

Te zien is hoe een onbemand duikbootje het schip inspecteert. Er verschijnen diverse houten figuren en ander houtsnijwerk. De stijl hiervan wijst op de Nederlandse herkomst van het schip. De 27 meter lange romp is nog helemaal intact. Zelfs twee masten staan nog recht overeind. Dat het schip in zo’n goede conditie is, is mede te danken aan het koude, zure water in de Oostzee.

Het is nog niet bekend welke naam het schip droeg. Vermoelijk was het een Hollands schip, of in elk geval in Holland gebouwd.

Meer informatie

Oostzeehandel

Archiefbronnen

Kaarten van de Oostzee

Nederlands scheepswrak ontdekt in Oostzee
Getagd op:                         

3 gedachten over “Nederlands scheepswrak ontdekt in Oostzee

 • 26 september 2018 om 09:34
  Permalink

  Boeiend dat er een Nederlands scheepswrak in de Oostzee ontdekt is. U zegt dat men het schip met een duikbootje heeft geïnspecteerd. Zijn er ook schatten gevonden en gaat men het schip ook bergen?

  Beantwoorden
  • 26 september 2018 om 08:37
   Permalink

   Dit artikel is meer dan tien jaar oud. Het verwees oorspronkelijk naar een nieuwsbericht dat niet meer online beschikbaar is, waardoor wij de link hebben verwijderd. Wij hebben niet meer informatie over het toen gevonden wrak.

   Beantwoorden
 • 3 december 2019 om 20:04
  Permalink

  Mijn dochter wil een spreekbeurt houden over scheepsvaart in de Gouden Eeuw. Er zijn in die tijd een hoop schepen gezonken, dus dit is voor haar ook wel interessant. Ergens anders lazen we nog een stukje over geborgen schepen uit die tijd. Leuk hoor.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *