De grootste kaartencollectie ter wereld, die van de Library of Congress, komt onder de hamer. Het enorme begrotingstekort in de Verenigde Staten dwingt de bibliotheek tot grote bezuinigingen. Verkoop van de kaartencollectie is de enige manier om voldoende middelen binnen te krijgen.
Dit artikel was een 1-april grap!
De collectie
De Geography and Map Division (G&M) van de Library of Congress beheert de grootste en uitgebreidste cartografische collectie ter wereld. De collectie bestaat uit ruim 5,5 miljoen kaarten, 80.000 atlassen, 6.000 naslagwerken, meer dan 500 globes, 3.000 3D-modellen en een groot aantal andere cartografische werken.

Onder de te verkopen kaarten bevindt zich de beroemde kaart van Waldseemüller uit 1507 waar de naam Amerika voor het eerst op werd genoemd. Deze kaart werd in 2003 aangekocht voor 10 miljoen dollar.
Verkoop
Aanleiding voor de verkoop van de kaarten is het groeiende begrotingstekort in de Verenigde Staten. Door de oorlogen in Iraq en Afghanistan, de kwakkelende Amerikaanse economie en de nieuwe plannen voor de gezondheidszorg dreigt dit tekort het komende jaar nog verder uit te lopen. Alle onderdelen van de overheid moeten daarom fors bezuinigen. De Library of Congres heeft een bezuiniging opgelegd gekregen van 10 miljard dollar voor de jaren 2011 en 2012.
Omdat de kaartencollectie vrijwel uitsluitend bestaat uit acquisities door de Library of Congress, en niet ontstaan is vanuit wettelijke taken van de Amerikaanse overheid, valt de collectie niet onder de Amerikaanse archiefwet. De Library of Congress mag dus juridisch gezien zelf bepalen om de collectie te verkopen.
De directeur van de Library of Congress licht toe:
Een groot deel van de collectie is inmiddels gedigitaliseerd en beschikbaar via de Map Collections website. Hiermee kan het publiek deze collectie raadplegen en zijn de orginelen niet meer vaak nodig. Geconfronteerd met zo’n grote bezuiniging rest ons geen andere keus dan deze kaarten te verkopen. Dit brengt niet alleen eenmalig geld op, maar zorgt ook dat onze structurele kosten voor conservering omlaag kunnen.
De kaarten, atlassen en globes zullen worden aangeboden via diverse gespecialiseerde veilinghuizen. Schattingen over de mogelijke opbrengst van de verkoop lopen sterk uiteen. Gerekend wordt op een opbrengst van tussen de 5 en 10 miljard dollar. Maar aangezien nooit eerder zo’n grote hoeveelheid kaarten tegelijkertijd op de markt is aangeboden, zou dit de marktwaarde ook ernstig kunnen verlagen omdat het aanbod de vraag zal overstijgen.
Laat uw protest horen!
Kaartenliefhebbers in de hele wereld hebben geschokt gereageerd. Ook vanuit Nederland beginnen de protesten op gang te komen. Onder de collectie bevinden zich namelijk kaarten die te maken hebben met het koloniale verleden van Nederland, zoals kaarten van Nieuw-Amsterdam. Ook zijn er vele kaarten van beroemde Nederlandse cartografen zoals Blaeu, Vingboons en Jansonius te vinden.
In Amerika is inmiddels een petitie gestart tegen de omstreden verkoop. De studiekring historische cartografie steunt deze actie. Wij roepen al onze lezers daarom op om een persoonlijke reactie achter te laten via het onderstaande reactieformulier. Wij zullen de Nederlandse reacties bundelen en voorzien van een vertaling toesturen aan de directeur van de Library of Congress.