Het is winterweer en heel Nederland geniet er massaal van. Even niet denken aan corona, maar lekker schaatsen en buiten wandelen in de sneeuw. Het is al weer een tijdje geleden dat we dit konden.
Wist u dat er vroeger ijskaarten bestonden? Reinder Storm van Allard Pierson, Amsterdam, schrijft er vandaag een blog over. Met zijn toestemming mag ik het artikel overnemen op onze website, waarvoor hartelijk dank!
Met een kaart het ijs op door Reinder Storm
Het leuke van winterse sneeuw- en ijspret is de onvoorspelbaarheid ervan. Mensen kunnen heel veel organiseren, maar niet wanneer het regent of wanneer de vorst invalt. En als het dan een keer echt vriest, dan willen we zo snel mogelijk weten waar we voor ons plezier terecht kunnen. Dat is nu heel gemakkelijk: je installeert een app om te kijken waar je kunt schaatsen. Vroeger ging dat anders. Er werden speciale ijs- en schaatskaarten gemaakt.

Allard Pierson UvA, HB-KZL 80.14.05.
Enkele jaren geleden is een vijftal kaarten van deze ‘ijswegen’ dankzij een schenking in de collectie van het Allard Pierson terecht gekomen. Daarbij kon worden vastgesteld dat ze behoorlijk zeldzaam zijn. Hoe dat komt laat zich raden. Om te beginnen is dit materiaal erg vluchtig: het is alleen bruikbaar als het vriest. En de vraag ernaar is dus beperkt en heel erg tijdgebonden.

Allard Pierson UvA, HB-KZL 80.14.04.
Wat aan deze kaarten ook opvalt is dat ze gemaakt zijn door een lokale instantie, uiteraard voor de eigen leden: de IJsvereeniging Hollands Noorderkwartier. Wel is er voor de productie van deze kaarten samenwerking gezocht met de A.N.W.B. (toen nog met puntjes). Dit zal ongetwijfeld de uitgave en distributie vergemakkelijkt hebben. En misschien was dat ook weer gunstig voor de prijs. Voor een set van in totaal vijf kaarten van de Noord-Hollandse ijswegen hoefden de leden van de IJ.H.N. maar 75 cent te betalen. De eenvoudige en doelmatige uitvoering werd in de lokale media gunstig onthaald.

Een ander geval – óók een uitgave van de IJ.H.N. trouwens – is de ijskaart van Amsterdam en omstreken. Deze is in 1910 geproduceerd door de Amsterdamse boekhandel en kaartenmakersfirma Seyffardt, van wie veel andere kaarten bekend zijn. Wie toen ging schaatsen keek natuurlijk op de kaart om een route uit te stippelen.
Allard Pierson UvA, HB-KZL 28.24.19
Allard Pierson UvA, HB-KZL 28.24.19.

Allard Pierson UvA, HB-KZL 80.14.02.
Het genre ijs- en schaatskaarten roept onwillekeurig een vleugje nostalgie op. Terwijl op een app op je telefoon bekijken waar geschaatst kan worden toch makkelijker is dan buiten in de kou zo’n grote kaart uitvouwen. Dat hoeft ook niet meer. De kaarten worden als een bijzondere vorm van cultureel erfgoed bewaard bij het Allard Pierson. Geïnteresseerden zijn alle seizoenen welkom om ze in de windstille studiezaal op kamertemperatuur te komen bekijken
Zie ook: https://www.schaatshistorie.nl/op-en-rond-het-ijs/ijskaarten/kd-ijswegenkaart/kd39/
Ga naar alle artikelen van Reinder Storm https://allardpierson.nl/author/reinder-storm/
Bron: Website Allard Pierson, blog Cartografie