Deze tentoonstelling is te zien in de vitrinekast van de “Historische Vereniging Oud Wassenaer” en staat in de Bibliotheek van Wassenaar (adres: Langstraat 40, 2242 KM Wassenaar). Hier vindt u een tentoonstelling van zo’n 15 strekkende meter aan atlassen en kaarten, en verhalen hierover, vanaf eind 19de tot eind 20ste eeuw.

Tentoonstelling van Wereldkaarten: de allerkleinste en de allergrootste

In de grote vitrine van de bibliotheek is alweer de twaalfde tentoonstelling ingericht.
De vitrinecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, de Stichting Historisch Centrum Wassenaar en de Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar heeft Joop Zomer bereid gevonden om een gedeelte van zijn collectie atlassen en kaarten tentoon te stellen.

Joop verzamelt al van af zijn jonge jaren kaarten en wil zijn passie graag met ons delen.
Ook nu nog is hij veelal te vinden als vrijwilliger bij de cartografische collecties van de Universiteit Leiden. Hij weet veel details te vertellen over de tentoongestelde kaarten, die hij veelal op boekenmarkten heeft aangeschaft.

Joop Zomer plaatst de allerkleinste Bosatlas De Wereld boskabouter in de vitrine. (Foto: Peter Kortekaas)
Joop Zomer plaatst de allerkleinste Bosatlas “De Wereld boskabouter” in de vitrine. (Foto: Peter Kortekaas)

Een foto van de allergrootste kaart van Nederland, de wereldkaart die te vinden is in de vloer van de Burgerzaal van het Paleis op de Dam is er ook.

Naast kaarten in verschillende grootte zijn er ook andere “afwijkende” kaarten te zien zoals de kaarten uit de Bos schoolatlas der geheele aarde uit 1879 ( 2e druk). Bij de weergave van de meridianen ging P.R. Bos er bij de eerste drukken van 1877 nog uit van de nulmeridiaan van Ferro. Pas in de druk van 1902 werd de Greenwich-meridiaan algemeen toegepast.

Ook kaarten uit de grote VARA-gezinsatlas uit 1975 zijn tentoongesteld. Deze kaarten waren bedoeld als achtergrondinformatie bij het nieuws. Ook koperdruk kaarten uit de Andrees Allgemeiner Handatlas uit 1914 (6 e druk) liggen er. Vanaf 1920 werd Lithogratie en zinkdruk toegepast en veel later kwam het offset drukwerk.

Naast topografische kaarten liggen er ook niet oppervlakte getrouwe kaarten. De zogenaamde schetsmatige of gedachten kaarten. Een voorbeeld hiervan is de kaart van de London Underground met hoeken van 90 graden.

Tekst: Peter Kortekaas, namens de vitrine commissie

Openingstijden:

De tentoonstelling is tot begin juli 2022 in de bibliotheek Wassenaar te zien.
Voor openingstijden verwijzen wij u naar de website van de Bibliotheek Wassenaar

Tentoonstelling van Wereldkaarten in Bibliotheek Wassenaar
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *