Ter gelegenheid van de tentoonstelling “Open kaart – van atlas tot streetmap” deelt het Allard Pierson in Amsterdam iedere maandag een kaart uit de tentoonstelling. Op onze website vermelden we eens per maand de getoonde kaarten.

6 maart 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐ฐ๐ž๐ซ๐ž๐ฅ๐๐ค๐š๐š๐ซ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ฅ๐š๐ง๐œ๐ข๐ฎ๐ฌ
Deze wereldkaart van Plancius was bestemd om te worden afgedrukt in een bijbel. Zoals veel kaartenmakers die destijds in Amsterdam werkzaam waren, was Petrus Plancius een immigrant uit de zuidelijke Nederlanden. Hij was zowel predikant als geograaf dus dat hij zich onder meer toelegde op bijbelkaarten is logisch.

Petrus Plancius, Beschrฤณvinghe der geheeler werelt โ€ฆ, Amsterdam, Jacobsz., 1590

Petrus Plancius in Wikipedia

13 maart 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐ž๐ฉ๐ข๐๐ž๐ฆ๐ข๐ž ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐ค๐š๐š๐ซ๐ญ
In 1957 woedt er een wereldwijde influenza-epidemie waarvan de uitbraak wordt gelokaliseerd in China: vandaar de term โ€˜Aziatische griepโ€™. Naar schatting maakt de ziekte een miljoen slachtoffers. Op deze kaart is het verloop van de epidemie te zien.

Wereldkaart [โ€ฆ] influenza-epidemie in 1957, Amsterdam, Philips-Duphar, 1958
20 maart 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐๐ž ๐จ๐ฎ๐๐ฌ๐ญ๐ž ๐ค๐š๐š๐ซ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐€๐ฆ๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ๐๐š๐ฆ
De oudste kaart van Amsterdam is uitgevoerd in houtsnede. Met een kleine guts sneed Cornelis Anthonisz. duizenden elementen uit houtblokken en gaf zo de hele stad weer. Gelukkig staan de galgen, rechtsonder aan de oever van het IJ, er tegenwoordig niet meer.

Die vermaerde Coopstadt van Amstelredam โ€ฆ, Amsterdam, Cornelis Anthonisz., 1544

27 maart 2023:
๐Œ๐š๐ฉ ๐Œ๐จ๐ง๐๐š๐ฒ: ๐ค๐จ๐ฅ๐จ๐ฌ๐ฌ๐š๐ฅ๐ž ๐š๐ญ๐ฅ๐š๐ฌ
De โ€˜Grooten atlasโ€™ van Joan Blaeu is een kolossaal werk dat bestaat uit elf delen. Twee daarvan bevatten plattegronden en beschrijvingen van steden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Hier zien we Amsterdam omstreeks het midden van de 17de eeuw, vรณรณr de vierde en laatste โ€˜uitlegโ€™. De contouren van de volledige grachtengordel zijn al wel gemarkeerd.

Amstelodami celeberrimi Hollandiae โ€ฆ, Amsterdam, Blaeu, 1649-1652
Amstelodami celeberrimi Hollandiae โ€ฆ, Amsterdam, Blaeu, 1649-1652

Joan Blaeu in wikipedia

Bron: Allard Pierson facebook pagina.
Voor meer bijzonderheden over de tentoonstelling: Website Allard Pierson

 

Map Monday bij het Allard Pierson
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *