De studiekring komt één keer per maand bij elkaar vanaf september tot en met mei. Altijd op de derde zaterdag van de maand (tenzij anders vermeld). De bijeenkomsten beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 of 12.30.

Plaats: Studiezaal van de Oudheidkamer Twente, Stroinksbleekweg 12b te Enschede. Tegenover de ingang van museum de Twentse Welle. Locatie: Rozendaalcomplex in de wijk Roombeek. Zie kaartje.

De locatie Rozendaal-Roombeek is goed te bereiken: Via de snelwegen A35 en A1. Vanaf de Deurningerstraat gele aanwijzingsborden volgen naar (gratis) parkeerplaats. Te voet is het 10 tot 15 minuten lopen vanaf het station. De locatie is ook vanaf het station goed per bus te bereiken.

Programma 2013-2014

Datum Onderwerp
21 september 2013 Zoals reeds jaren een goede gewoonte is, biedt de eerste bijeenkomst in het nieuwe seizoen gelegenheid tot het onderling uitwisselen van wetenswaardigheden op cartografisch gebied. Joop Schuite en Ellen Kuipers houden een inleiding getiteld De Meridiaan van Parijs. De rest van de morgen kan iedereen zijn nieuwste cartografische aanwinsten tonen of ter discussie stellen.
19 oktober 2013 Clemens M. Hogenstijn, oud-stadshistoricus van Deventer, houdt een voordracht over de kaarten van Nicolaas ten Have. In 2012 verscheen zijn publicatie Een perfecte lantcaerte van Overijssel. De kaarten van Overijssel door Nicolaas ten Have in het licht van hun tijd. Een uitgave van de IJsselacademie.
16 november 2013 Historisch cartograaf Marc Hameleers, verbonden aan het Stadsarchief van Amsterdam, geeft een lezing over de kaarten van Amsterdam. In dit jaar, bij het 400-jarig bestaan Amsterdamse grachtengordel is zijn tweedelige publicatie verschenen: Kaarten van Amsterdam. Deel 1 met kaarten uit de periode 1538-1865, en het nu herziene, eerder verschenen deel 2 met kaarten uit de periode 1866-2010.
21 december 2013 René van der Schans spreekt over semiotiek en cartografie. Semiotiek ofwel de leer van de tekens gaat over de wijze waarop de werkelijkheid wordt afgebeeld, hoe men haar vastlegt. De prikkelende titel van de lezing luidt:
De doorgestoken kaart doorzien. Nadere informatie volgt.
18 januari 2014 Willy Ahlers behandelt het onderwerp Spoorwegen op de kaart. Uitgebreid toegelicht met een powerpointpresentatie.
15 februari 2014 Het onderwerp Markegrenzen is aan de orde. Martien Knigge, adviseur beheerplanning van de Stichting Landschap Overijssel, is gefascineerd door markegrenzen, en wil de komende jaren onderzoek doen naar de in het landschap zichtbare sporen daarvan. Vandaag houdt hij voor ons een voordracht over dit onderwerp.
15 maart 2014 Gerrit Perfors geeft een presentatie over de beroemde middeleeuwse Ebstorf wereldkaart.
Deze 13e eeuwse kaart is in de 19e eeuw in een Noord-Duits klooster ontdekt.
Het is een kaart die gelijkenis vertoont met de vorig jaar besproken Mappa Mundi uit Hereford.
26 april 2014
4e zaterdag ivm Pasen
Voor de zesde keer verzorgt  Peter van der Krogt van de Universiteit Amsterdam (voorheen Utrecht) een voordracht voor onze studiekring met als titel: De  kaarten en atlassen van Visscher, De Wit, Valk, Schenk, Mortier, Ottens enz. In de tweede helft van de zeventiende en in de achttiende eeuw wordt de kaartenuitgeverij in Amsterdam beheerst door een aantal uitgevershuizen,
In mei zal er geen eindexcursie meer worden gehouden. Na stemming onder de leden is gebleken, dat veel mensen op vakantie zijn in deze periode of niet meer mobiel genoeg zijn om aan een excursie deel te nemen. Van de 25 aanwezige leden waren 16 leden voor afschaffing.

 

Programma 2013-2014
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *