OmslagNew Worlds: maps from the Age of Discovery vertelt het verhaal van de ontdekking van de wereld aan de hand van 120 kaarten uit de periode 1475-1899. In dit artikel bespreken we dit boek, dat naast bekende kaarten veel verrassingen bevat.

Keuze van kaarten

De kaarten in het boek tonen de resultaten van ontdekkingen zoals die plaatsvonden vanaf de late Middeleeuwen.

De afgebeelde gebieden variëren van de hele wereld tot kaarten van kleine plaatsen. Ook worden werken van cartografen uit verschillende landen getoond, waaronder bekende Nederlandse kaartenmakers. We zien onder meer kaarten van Blaeu, Jansonius, De Wit, Visscher, Mercator en Ortelius.

Naast de overbekende kaarten zoals de wereldkaart van Ptolemaeus bevat dit boek een aantal zeer verrassende kaarten. Zo bevat het boek kaarten op speelkaarten, diverse allegorische kaarten van Europa zoals de Leo Belgicus en de eerder op deze site besproken Angling in troubled waters, een kaart van de liefde, etc.

Kaart
Angling in troubled waters

Het feit dat niet altijd voor de meest bekende kaarten gekozen wordt heeft ook een keerzijde. Soms wordt in de tekst verwezen naar belangrijke voorlopers van de getoonde kaart, maar is die belangrijke kaart zelf niet opgenomen. Zeker aangezien het boek juist gaat over innovaties in cartografie geeft soms de indruk dat je naar een tweede keus zit te kijken. De tekst bij de kaart ‘Islandia’ uit 1585 verwijst bijvoorbeeld naar de Carta Marina van Olaus Magnus, zonder die te tonen. Bij een wegenkaart van Engeland uit 1713 wordt gerefereerd naar het baanbrekende werk van John Ogilby, die voor het eerst een betrouwbare wegenatlas uitbracht. De getoonde kaart is echter een uitgave van George Willdey, gebaseerd op Ogilby’s kaart, en niet de kaart van Ogilby zelf.

Achtergrondinformatie

Het boek is duidelijk geschreven voor een breed publiek. De mooie afbeeldingen van de kaarten staan centraal, de begeleidende teksten staan letterlijk in de kantlijn. Het gehele boek is in het Engels en is ook zonder kennis over cartografie te begrijpen.

Per kaart wordt duidelijk beschreven waarom die kaart zo belangrijk was, welke nieuwe gebieden zijn aangegeven, welke innovaties in cartografie erop te zien zijn, en dergelijke. Ook verbanden met andere kaarten, al dan niet opgenomen in het boek, worden besproken.

Naast de uitleg bij de kaarten bevat het boek een korte inleiding (2 pagina’s). Op het eerste gezicht lijkt dat te weinig om de kaarten in breder perspectief te bezien. Maar aangezien de informatie bij de kaarten zelf zo breed ingaat op de ontwikkelingen en verbanden wordt verdere achtergrondinformatie toch niet gemist.

OmslagUitvoering

Het boek is prachtig uitgevoerd, op groot formaat (44×37 cm). De kaarten zijn groot weergegeven, vaak over 2 bladen verspreid, in full color en zijn daarmee goed te bekijken. Dat een paar kaarten net niet helemaal scherp zijn afgedrukt doet daar weinig aan af.

Bestellen

Ashley en Miles Baynton-Williams: New Worlds: Maps from the age of discovery, Londen, 2006, ISBN: 1905204809. Het boek is in de boekhandel te bestellen voor rond de €40.

Tip: Bij de online boekwinkel Amazon in Groot-Brittannië is het boek verkrijgbaar voor 12.50 GBP, omgerekend zo’n €17,50. Reken daarbij wel op 5 GBP verzendkosten (4 GBP per bestelling + 1 GBP per boek), waarmee het in totaal op circa €24,50 uitkomt. Bestel New worlds bij Amazon.co.uk.

Beoordeling

Aspect Rapportcijfer
Keuze van de kaarten 9
Achtergrondinformatie 8
Uitvoering 9
Prijs (40 euro) 7
Eindcijfer 8,3

New Worlds: maps from the Age of Discovery

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *