Het boek “Historische Atlas NL. Hoe Nederland zich bijeen heeft geraapt” is geschreven en samengesteld door Martin Berendse, directeur van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) en eerder onder meer algemeen rijksarchivaris/directeur van Het Nationaal Archief, en Paul Brood, archivaris bij het Nationaal Archief, eerder rijksarchivaris in Drenthe en Groningen, en docent ‘archival studies’ aan de Universiteit Leiden.

Omschrijving boek

Titel: Historische Atlas NL. Hoe Nederland zich bijeen heeft geraapt
Auteurs; Martin Berendsen en Paul Brood
Uitg.: W Books, in samenwerking met het Nationaal Archief, Den Haag
Gebonden, ill. kleur, 237 afbeeldingen, 208 pagina’s
ISBN: 978 94 625
Prijs: € 29,95 
(introductieprijs, na 31 december 2019 € 34,95) 

Over de inhoud van het boek

Hoe ontstond Nederland? Door de strijd tegen de Spanjaarden, het water of nog veel meer? Zijn er nu 17, 7, 10, 11, of 12 Nederlandse provincies? Sinds wanneer komt de Rijn bij Lobith ons land binnen? Waarom wordt de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen weer onder water gezet? En waarom heet de staande leeuw die Nederland op oude kaarten verbeeldt de Leo Belgicus en is hij begin zeventiende eeuw gaan zitten?

Op deze en nog heel veel meer vragen geeft Historische atlas NL antwoord in woord en beeld. Een rijk geïllustreerd overzichtswerk waarin oude kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen en laten zien dat de namen ‘België’ en ‘Nederland’ precies hetzelfde betekenden. Veruit de meeste historische stukken komen uit het Nationaal Archief, de schatkamer van onze geschiedenis. Uiteraard zijn het Plakkaat van Verlatinge (1581) en de oerversie van onze huidige grondwet (1848) in de atlas opgenomen. Maar ook veel onbekendere stukken zoals het Verdrag van Londen (1839), dat ervoor zorgde dat Roermond niet in België, maar in Nederland kwam te liggen.

Detail van Scheldekaart uit 1504-1505
Detail van Scheldekaart uit 1504-1505

De kaarten in de atlas variëren van het oudste cartografische materiaal tot nieuwe overzichtskaarten die laten zien hoe en wanneer de huidige landsgrenzen tot stand kwamen en … soms nog steeds niet helemaal duidelijk zijn. De kaarten komen zowel uit privécollecties als internationale, nationale en regionale archieven, musea en instellingen.

Bron en foto’s: Persbericht WBooks

Historische atlas NL vandaag gepresenteerd bij Nationaal Archief
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *