Deze week verschijnt bij uitgeverij WBooks te Zwolle de Historische streekatlas NL. De auteurs zijn Martin Berendsen en Paul Brood.

De Historische streekatlas NL vertelt het verhaal van de bonte verzameling van gewesten, kwartieren, graafschappen, baronieën, polders en eilanden in de delta van Schelde, Maas en Rijn. Daarmee is deze atlas meer dan alleen het vervolg op het succesvolle Historische atlas NL. Auteurs Martin Berendse en Paul Brood, ook wel bekend als de Kaartmannetjes, laten aan de hand van uniek kaartmateriaal zien hoe de eigen streek het leven van onze voorouders bepaalde. Zij gaan op zoek naar de historische achtergrond van onze streeknamen en onderzoeken wat er in de eenentwintigste eeuw nog van over is.

Gedeelte van de landkaart van de Thieler Waard. opgedragen aan de Heeren, wier naamen en wapenen onder deze kaart gesteld zijn.
Gedeelte van de landkaart van de Thieler Waard. door Baciene, opgedragen aan de Heeren, wier naamen en wapenen onder deze kaart gesteld zijn.

De verhalen achter onze regio’s

Net als in de Historische atlas NL vertellen de oude kaarten en documenten het verhaal. Die onthullen dat de meeste streken hun oorsprong in de middeleeuwen hebben en al eeuwenlang meegaan. Dat verklaart waarom sommige Hollanders zich Waterlander en sommige Brabanders zich Kempenaar noemen. Waarom het extra mooi is om fan van De Graafschap of FC Twente te zijn en waarom er zowel Kleifriezen als Woudfriezen bestaan. En… waarom geen enkele bestuurlijke vernieuwer in Nederland om onze aloude landstreken heen kan.

In deze Historische Streekatlas NL laten we zien hoe we het land, dat we in de afgelopen eeuwen bijeen wisten te rapen, streek voor streek ook bijeen wisten te houden. Door graven, malen en polderen met onze buren. In streekverband dus. Dat heeft ons een prachtige erfenis aan streeknamen en bijbehorend streekgevoel opgeleverd, waar nieuw gevormde gemeenten, toeristen en liefhebbers van verantwoord geproduceerd voedsel nog een heleboel plezier aan kunnen beleven. Nederland is als een vos. Die verliest in de loop ter tijd van alles… maar niet zijn streken.” – Martin Berendse en Paul Brood over Historische streekatlas NL

Kaart van de loop van de Rijn, Waal, Lek, Merwede en Maas, circa 1500. Nationaal Archief, op perkament
Kaart van de loop van de Rijn, Waal, Lek, Merwede en Maas, circa 1500. Nationaal Archief, op perkament.

De ware schaal

De atlas laat zien dat onze binding met streken en regio’s nog springlevend is. Nieuwe fusiegemeenten en Haagse pleidooien voor regionale samenwerkingen tonen aan dat net onder de oppervlakte van ons land een onverwoestbaar raster van eeuwenoude landstreken ligt: de ware schaal van Nederland. Hierover zeggen de auteurs: “Het uitgangspunt van onze nieuwe Historische Streekatlas NL is dat we van alle door ons geselecteerde landstreken een mooi beeld schetsen aan de hand van oude kaarten, kunstwerken of andere illustraties. Bij de ene streek gaat dat wat gemakkelijker dan de andere. Heel veel materiaal is te vinden in oude archieven, bij musea en bibliotheken, maar soms zijn we er zelf op uit getrokken om nu net de foto te maken die het verhaal van de landstreek mooi illustreert.”

In Blokzijl stromen verschillende waterwegen de Zuiderzee in. Kaart van Gysbert Sassen in 1639.
In Blokzijl stromen verschillende waterwegen de Zuiderzee in. Kaart van Gysbert Sassen in 1639.

De nieuwste oude kaart van Nederland

De kaartmannetjes hebben voor hun atlas een nieuwe strekenkaart van Nederland getekend. Daarmee treden zij in de voetsporen van de Groninger geograaf H.J. Keuning die in 1946 voor het eerst de Nederlandse streken karteerde.

Nieuwsgierig naar deze kaart? Ga dan naar het inkijkexemplaar op de website van WBooks

Specificaties Historische Streekatlas NL

Titel: Historische Streekatlas NL – De ware schaal van Nederland
Auteurs: Martin Berendse en Paul Brood
In samenwerking met Nederlandse Regionale Historische Centra
Uitg.: 2020, Zwolle, Wbooks, gebonden, 150 afbeeldingen in kleur, 224 pagina’s

ISBN: 9789462583887
Prijs, € 34,95

Bron: Persbericht van Uitgeverij WBooks

Historische streekatlas NL
Getagd op:         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *