Aafke Brunt, oud-archivaris van Twickel, en één van de auteurs van het boek “Atlas van Twickel” geeft in dit artikel uitleg over de Hartmeijerkaart.
In 1766 vererfde Twickel op Carel George van Wassenaer Obdam. In het jaar daarop trouwde hij met de schatrijke Amsterdamse koopmansweduwe Jacoba Elisabeth van Strijen. Dit kapitaalkrachtige echtpaar heeft in verschillende fasen een tuin in vroeg-romantische landschapsstijl aangelegd. Het is niet ondenkbaar zij hierin zelf een prominente rol speelden.
Hun tuinman T.A. Hartmeijer heeft in 1794 een gedetailleerde vogelvluchtkaart met legenda getekend. Zeventien objecten kregen hierop een nummer. Hierdoor weten we nu dat het bergje naast de vijver was bedoeld als Schneckenbergje.Het bergje verrees op een perceel waarop het kwelwater van de Deldeneresch zich verzamelde. Dit was een ideale plaats om een vijver aan te leggen. De vijver kreeg de naam Fonteingat naar de altijd stromende bron die de vijver ook nu nog voedt.
Langs verschillende slingerpaden bereikte de wandelaar de heuveltop. Dit pad is twintig jaar geleden hersteld. De tekening wijst ook uit dat het huisje op de oever naast het vijvertje in gebruik was bij de tuinman. Uit andere bronnen is bekend dat hij hier een herberg hield waarin tuinbezoekers thee en wijn konden drinken. Een veerpontje voer over het Grote Meer om de wandelaars af te zetten op een pad dat naar het Scheckenbergje leidde. Bezoekers die hun benen wilden strekken konden langs vele slingerpaden een enorme omweg maken.
Bron: Aafke Brunt maakte dit artikel speciaal voor onze website, waarvoor hartelijk dank!