Dit is een verouderd artikel. WatWasWaar is helaas per 1 januari 2016 offline. Zie: Alternatieven voor WatWasWaar.

Wie geïnteresseerd is in de historische achtergrond van zijn omgeving, kan terecht op een nieuwe website: Watwaswaar.nl. De site, ondersteund door het ministerie van OC&W, biedt historische gegevens, luchtfoto’s en oude kaarten van verschillende plekken in Nederland. Het materiaal is afkomstig uit de collecties van verschillende Nederlandse erfgoedinstellingen.

Screenshot
Wat Was Waar

Werking

De website maakt gebruik van een plug-in, die lang niet iedereen al heeft. Een plug-in is een soort hulpprogramma voor de browser. Sommige bezoekers moeten deze plug-in daarom eerst installeren voordat de website het doet.

Vervolgens website biedt de bezoeker de mogelijkheid om in te zoomen op een kaart van Nederland. U kunt in- en uitzoomen met het scrollwieltje van uw muis of door te klikken op het + of – knopje. Door op de kaart te klikken markeert u de gewenste locatie met een ballonnetje. U kunt ook bij ‘Waar’ een plaatsnaam of postcode intypen.

Rechts verschijnt onder ‘Mijn selectie’ een overzicht van bronnen die over deze locatie beschikbaar zijn. Door te kiezen voor ‘Alle informatie op de kaart’ krijgt u een overzicht van alle afbeeldingen die betrekking hebben op het huidige venster (dus niet alleen op de locatie die gemarkeerd is met het ballonnetje).

U kunt uw selecties gemakkelijk verfijnen door bij WAT te kiezen voor een specifieke bron, door bij WANNEER te kiezen voor een bepaalde periode of door bij WELKE een instelling te selecteren. Aan de rechterkant wordt de lijst met resultaten dan beperkt op basis van uw selectie. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld alle Oude Kaartboeken van heel Nederland in één keer op te vragen.

Waarschuwing: De site is net nieuw en krijgt veel publiciteit. De website wordt daardoor veel bezocht en maakt veel gebruik van plaatjes. Daarom is de site soms slecht te bereiken of langzaam.

Inhoud

De website bevat historische kaarten, afbeeldingen en geschreven bronnen. Bekijk de ‘Schatkamer’ voor een overzicht van een aantal topstukken van de site.

Kaarten

 • Kadastrale kaarten (minuutplans en verzamelplans) uit 1832 van heel Nederland
 • Militaire topografische kaarten (veldminuten) uit circa 1840-1860 van grote delen van Nederland
 • Oude kaartboeken uit de tijd van voor de invoering van het kadaster, zoals van het huis Zuilen, Maasland, regio Arnhem, Overschie, etc.

Afbeeldingen

 • Luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog, o.a. van Twente
 • Foto’s van straten en gebouwen, o.a. van Leiden, Utrecht, Veere en Eindhoven
 • Ontwerptekeningen

Geschreven bronnen

 • Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels, met per perceel een overzicht van de eigenaren in 1832.
  De percelen van Friesland, Weerselo, Delden en Heino zijn ook op de kaart terug te vinden, gekoppeld aan de gegevens over hun eigenaren. De overige OATs zijn alleen als afbeelding beschikbaar en dus niet op perceelsniveau gekoppeld aan de kaart.
 • Belastingregisters zoals verpondingscohieren of haardstedenregisters
 • Huizenprotocol

De Woonomgeving

Wat Was Waar is de opvolger van de oude website De Woonomgeving. Alle gegevens die in De Woonomgeving beschikbaar waren, zijn nu beschikbaar in Wat Was Waar. Het meest opvallende verschil is de nieuwe, frisse vormgeving. Daarnaast zijn de niet-kadastrale bronnen nu veel gemakkelijker te vinden doordat standaard alle bronnen van een bepaalde locatie worden getoond in plaats van alleen de minuut- en verzamelplans.

Jammer is wel dat de gevonden kaarten nu niet meer integraal te downloaden zijn, maar alleen in een venster te bekijken zijn. Het downloaden van de afbeeldingen wordt een betaalde dienst. De kaarten zijn echter wel verder in te zoomen dan in De Woonomgeving, zodat de perceelnummers in de minuutplans nu wel overal leesbaar zijn. Dat maakt Wat Was Waar extra waardevol voor mensen die zich bezig houden met bevolkingsreconstructies.

Kaart
Fragment Minuutplan Enschede 1832

 

Wat Was Waar: de geschiedenis van Nederland
Getagd op:                         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *