Op 16 maart 2010 vond de introductie plaats van de nieuwe website Deventer Boekenstad van Nederland. Deze nieuwe website is een van de activiteiten in het kader van de jubileumviering 450 jaar Stadsarchief en Atheneumbibliotheek te Deventer.

Deze website bevat “een schat aan informatie over de geschiedenis van drukkers, uitgevers, schrijvers en het aan het boekenvak verwante culturele leven”

Deventer boekenstad de nieuwe website
De nieuwe website

Waarom is Deventer dé boekenstad van Nederland?

Deventer was aan het eind van de vijftiende eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van de Nederlanden en behoorde tot de Europese top tien, samen met onder andere Venetië, Keulen en Parijs. In 1477 drukte Richard Pafraet zijn eerste boek in Deventer. Deze drukker, afkomstig uit Keulen, zorgde er samen met Jacob van Breda voor dat de boekdrukkunst in Deventer tot grote bloei kwam.
Deventer kende in de vijftiende eeuw een grote economische bloei, mede door de jaarmarkten, die een grote aantrekkingskracht hadden op kooplieden van heinde en verre. Mede daardoor was Deventer de belangrijkste stad in het Oversticht. Door de aanwezigheid van de Latijnse School was er een grote behoefte aan schoolboeken en werd de stad een ideale vestigingsplaats voor drukkers en uitgevers. De oprichting van het Athenaeum Illustre in 1630 deed de vraag naar boeken nog stijgen. Deventer bleef door de eeuwen heen altijd verbonden met ‘het boek’.

Bron: Boekendingen

Theatrum orbis terrarum uit 1612

Onder de rubriek topstukken vinden we o.a. de Theatrvm orbis terrarvm uit 1612. De oorspronkelijke uitgave van het ‘Schouwtoneel van de landen der wereld’, samengesteld door Abraham Ortelius, verscheen in 1570. Deze editie, verschenen in Antwerpen bij de beroemde drukkerij Plantijn, is de laatste en meest complete. Dit zeer zeldzame exemplaar is in 2009 grondig gerestaureerd door Marijn de Valk, Middelburg.

Typus oribis terrarum
Typis Orbis Terrarum

Lucas Waghenaer: Spiegel der Zeevaert uit 1588

Onder de rubriek topstukken vinden we ook de zeekaarten van Lucas Waghenaer. Deze bevatten hydrografische en nautische informatie, alsmede navigatie-instructies. Ze waren voor zijn tijd zeer innovatief. De kaarten omvatten de zeekusten waar de jonge Republiek -als zeevarende natie in opkomst- hoofdzakelijk op voer: de Europese kusten rond de Noordzee, de Oostzee en de kustlijnen van Frankrijk, Spanje en Portugal.

Bron: Stadsarchief en Atheneum bibliotheek te Deventer 

De jubileumfolder 450 jaar Stadsarchief en Atheneum bibliotheek kunt u downloaden door op de link te klikken.

Website Deventer Boekenstad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *