Als afsluiting van het Multatuli-jaar werd in september 2021 de website Multatuli.online gepresenteerd.

De nieuwe website is uniek omdat het niet alleen alle werken en de volledige correspondentie van Eduard Douwes Dekker (1820-1887) bevat, maar voor het eerst ook alles wat er van en over Multatuli geschreven is, digitaal samenbrengt. Het belangrijkste zijn misschien wel de scans van Multatuli’s handschriften, inclusief het manuscript van Max Havelaar, en de film die Fons Rademakers naar dit beroemde boek heeft gemaakt.

Multatuli.online bevat de volledig gedigitaliseerde Collectie Multatuli, eigendom van het Multatuli Genootschap, met tal van foto’s en tekeningen van personen uit Multatuli’s omgeving en van de huizen en landschappen waar hij verbleef. Dankzij een groot aantal negentiende-eeuwse landkaarten kan nu iedereen zien waar Multatuli heeft gewoond en hoe hij heeft gereisd. Een Multatuli Encyclopedie, een tijdlijn, diverse biografieën en alle gedigitaliseerde afleveringen van het tijdschrift Over Multatuli completeren het geheel.

Zie hier de chronologie over Multatuli

Digitale atlas over Multatuli

Multatuli’s nomadische bestaan maakt op Multatuli.online een digitale atlas noodzakelijk. Centraal staat hierin een verzameling negentiende-eeuwse landkaarten (vaak met legenda), waarop de belangrijkste plaatsen in het leven van Multatuli met een pijl gemarkeerd zijn en aangeklikt kunnen worden. Eenmaal aangeklikt vertelt een biografische tekst over het belang van deze plaats.  De vaak zeer gedetailleerde kaarten zijn hier beschikbaar in een hoge resolutie, die uitnodigt tot erop inzoomen.

Bekijk hier de digitale atlas van Mulatatuli

 

Welke kaarten worden gebruikt?

Deze atlas is tot stand gekomen in samenwerking met de afdeling Cartografie, Geografie en Reizen, Allard Pierson, de Collecties van de Universiteit van Amsterdam en maakt gebruik van A.L. de Bont en Dr. B.A. Vermaseren, Beknopte atlas der algemene en vaderlandse geschiedenis,  Dr. I. Dornseiffen, Atlas van Nederland en zijne overzeesche bezittingen (1872), Nieuwe kaart der stad Amsterdam, Mortier Covens en Zoon (1829), Nieuwe platte grond der stad ‘s-Gravenhage (1858). Platte grond van Rotterdam (1868). Bos’ schoolatlas der geheele aarde, (1879), Plan illustré de la ville de Bruxelles (1854), Baedeker The Rhine (1880), Schoolkaart van Nederlandsch Oost-Indië (1872), de stad Batavia met derzelven omstreken (1826) en de Atlas van Nederlandsch Indië door P. Baron Melvill van Carnbée en W.F. Versteeg (1870).

Bron: Persbericht Multatuli-genootschap

 

 

 

 

Multatuli-website met atlas
Getagd op:         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *