Van Jean De Bouge’s hand verscheen in 1823 de Carte chorographique du Royaume des Pays-Bas comprenant la division territoriale en provinces et arrondissemens … etc.
Wat de kaart aantrekkelijk maakt is dat deze het ‘grote’ Koninkrijk der Nederlanden weergeeft, dus mét het huidige België en Luxemburg.
De kaart is zeer gedetailleerd uitgevoerd in twintig bladen met een totale oppervlakte van bijna drie vierkante meter. De losse bladen hebben een goed hanteerbaar formaat: 40 x 34 cm. In dit opzicht concurreerde De Bouge duidelijk met die ándere grote kaart van het Koninkrijk: de kaart van Kraijenhoff
Een digitale versie van de kaart is te bekijken in de collectie van het Nationaal Archief van Hongarije.
Jean-Baptiste de Bouge
Jean-Baptiste de Bouge was een kartograaf die werd geboren in Elsene bij Brussel en opgroeide in de zuidelijke Nederlanden. Hij leefde van 1757-1833, een periode waarin zich grote politieke en staatkundige omwentelingen voordeden. De Bouge’s land van herkomst werd gevormd door de Oostenrijkse Nederlanden.
Dat ontwikkelde zich tot de Verenigde Belgische Staten, en ging vervolgens deel uitmaken van de Franse Eerste Republiek, het Napoleontische Rijk en het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1830 scheidden de Belgen zich daar weer van af.
In zekere zin weerspiegelt de loopbaan van De Bouge de politieke turbulentie in de Lage Landen. In zijn jongste jaren – als tiener nog – werkt hij mee aan de befaamde kaart van Ferraris. In 1782 wordt hij landmeter in Gelderland. Zijn betrokkenheid bij de ‘Brabantse omwenteling’ van 1789-1790 bracht De Bouge even in de gevangenis, waarna hij vluchtte naar Frankrijk. Steeds bood hij zijn diensten aan aan opeenvolgende landheren en bestuurders, en met succes: hij bracht het tot hoofd van het Topografisch Bureau van het Koninkrijk Holland en richtte ook een graveerschool op in Den Haag (in 1810).
Na 1813 werkte hij als commercieel kartograaf. Naast kaarten publiceerde De Bouge enkele geografisch-statistische overzichtswerken betreffende Europa, de Nederlanden en Antwerpen, alsmede in 1823 een Petit atlas administratif du Royaume des Pays-Bas. De Bouge stierf op 20 februari 1833 in Den Haag.
Weblog van het Allard Pierson – Universiteit van Amsterdam
Met toestemming van Reinder Storm mochten we zijn weblog gebruiken voor onze website, waarvoor hartelijk dank!
Bekijk hier het gehele weblog met veel links naar kaarten
Bron: Blog Allard Pierson