Ontdek bijna twee eeuwen aan topografische en kadastrale historie op de website van het Kadaster. De website is onlangs uitgebreid met de recente geschiedenis van het Kadaster.
Al bijna 200 jaar Kadaster
Het Kadaster is opgericht in 1832 en bestaat dus al bijna 2 eeuwen. In al die jaren is er veel veranderd. Het Kadaster begon met landmeten onder invloed van Napoleon en groeide uit tot het zelfstandig bestuursorgaan dat het nu is.
In de vele jaren van het bestaan van het Kadaster is er veel veranderd. Op deze pagina staat een overzicht van alle mijlpalen in de geschiedenis sinds het begin van de 19de eeuw tot nu.
De geschiedenis van de topografie
Sinds 1815 verzamelt en ontsluit de Nederlandse overheid geografische informatie. Dat is informatie over bijvoorbeeld de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond.
Lees meer over de geschiedenis van de topografie
Geschiedenis van de ruilverkaveling
Begin vorige eeuw was eigendom in de land- en tuinbouw sterk versnipperd. Na het succes van de eerste grondruil in 1916 op Ameland, kwam in 1924 de eerste ruilverkavelingswet tot stand.
Lees meer over de geschiedenis van de ruilverkaveling
Meetpunten uit het verleden in beeld
In 1885 startte het Kadaster met de Rijksdriehoekmeting (RD) . Voor deze meting zijn stenen gebruikt met daarin ‘RD’ gegraveerd. Nabij het kantoor van het Kadaster in Apeldoorn staan 4 van deze stenen.
Het Kadaster in de Tweede Wereldoorlog
De oorlogsjaren hadden ook voor het Kadaster grote gevolgen, bijvoorbeeld door verwoesting, razzia’s, honger, ingevorderde fietsen en gebrek aan kolen en papier. Hoe verging het het Kadaster?
Lees meer over het Kadaster in de Tweede Wereldoorlog
Bron: