Op 6 april 2016 is het tijd voor Cartodag 2016, het congres voor kartografen en liefhebbers van (geo)datavisualisatie. Plaats van delict is het ITC in Enschede.

ITC gebouw hoofdingang
ITC gebouw

Er is een mooi programma samengesteld, dat in het kort hieronder wordt uitgelicht. Uitgebreidere informatie over het programma, de sprekers of de Map-Challenge kunt u vinden op Cartodag.nl. Hier kunt u zich ook inschrijven.

Ochtend: keynote en juridische, privacy en ethische aspecten

Menno-Jan Kraak, voorzitter van de ICA, is keynote-speaker en zal ons door het internationale kaartlandschap leiden. Hierna bijten we ons vast in drie belangrijke maar nog altijd onderbelichte onderwerpen die sterke raakvlakken hebben met elkaar: juridische aspecten, privacy en ethiek. Sophia Sipkens, Jene van der Heide en Arnold Bregt zullen ons hierin uitdagen.

Middag: visualisatie en masterclass

In de middag gaat de aandacht naar het ontwerp of visualisatie. Eerst de techniek, om daarna te eindigen met een masterclass. Barend Köbben leert ons hoe de interactieve kaarten zich verhouden tot de methoden van Bertin. Daarna de Masterclass met 3 visualisaties van één dataset vanuit verschillende disciplines. Wat is het verschil in inzicht tussen een kartograaf (Tjeerd Tichelaar), datajournalist (Frédérik Ruys) en een grafisch ontwerper (Monique Wijbrands of Yolanda Huntelaar). Deze zelfde data is beschikbaar voor een Map-Challenge: misschien maakt u zelf wel een betere kaart dan deze meesters.

Het is geen wedstrijd, dus: wellicht is uw benadering nog anders dan die van de drie eerder genoemden.

 Map-Challenge

Uitdaging: Think-Out-Of-The-Box Map Challenge. Gebruik uw creativiteit, inventiviteit, ongebruikelijke technieken, etc. maar met het uiteindelijke doel het effectief visualiseren van een gegeven dataset – die ook bij de Masterclass wordt gebruikt. De resultaten zijn tijdens de Cartodag te bekijken en misschien wint u wel de hoofdprijs: eeuwige roem.

Deze 4e editie wordt mede mogelijk gemaakt door GIN en het ITC.

Bron: Mededeling van Peter Heerink

Cartodag 2016 in ITC, Enschede