Dit jaar is het exact 400 jaar geleden dat de Nederlander Dirk Hartog aankwam bij de westkust van Australië met het schip De Eendracht en daar als eerste Europeaan voet aan wal zette. Ter gelegenheid van deze historische gebeurtenis presenteert het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht samen met de Australische ambassade in Nederland een unieke tentoonstelling getiteld Mapping Australia.

In Mapping Australia worden verschillende werelden, tijdperken en zienswijzen samengebracht: de manier waarop Europese ontdekkingsreizigers Australië in kaart brachten en de wijze waarop Aboriginal kunstenaars het land en de diepe verbinding van de oorspronkelijke bevolking daarmee verbeelden.

Mapping Australia wordt op 3 oktober geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima.

Voor meer informatie over de tentoonstelling: zie de website van AAMU

Dirck Hartogh- schotel in openingsweek tentoongesteld in het AAMU

Dirck Hartogh-schotel anoniem, 1600-1616 tin, d. 36,5 cm (Collectie Rijksmuseum)
Dirck Hartogh-schotel
anoniem, 1600-1616
tin, d. 36,5 cm
(Collectie Rijksmuseum)

De pas gerestaureerde tinnen schotel die de VOC-schipper Dirk Hartog 400 jaar geleden achterliet bij de westkust van Australië zal voor het eerst na de restauratie te zien zijn in het AAMU. De schotel is in de collectie van het Rijksmuseum en komt van 4-9 oktober naar het museum in de openingsweek van Mapping Australia.

Na de openingsweek van de tentoonstelling gaat de schotel uit het Rijksmuseum naar Australië, als onderdeel van de vieringen van de historische landing van Dirk Hartog in oktober 1616. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen eind oktober en begin november een staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland.

Openingstijden en adres AAMU

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 11.00 – 17.00 uur
Adres:
AAMU
Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst
Oudegracht 176
3511 NP  Utrecht
T 030 2380100

Toegankelijkheid

Alle verdiepingen in het museum zijn bereikbaar met de lift. Het gebouw is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Blindengeleide- en assistentiehonden mogen mee naar het museum. Op de begane grond is een invalidentoilet te vinden.

Bron en foto: website AAMU 

Mapping Australia in AAMU Utrecht