De Umfassungsweg heeft een groot aantal nieuwe bezoekers naar Twickel geleid. Voor hen, maar ook voor  vrienden van het landgoed hebben Jan Haverkate en Aafke Brunt een gids samengesteld.

In dit boek beschrijven zij de verschillende landschapstypen langs het pad. Aan de hand van korte teksten, veel foto’s, kaarten en tekeningen verklaart het boek het ontstaan van de omgeving op basis van de meest recente gegevens.

De nadruk ligt op de geschiedenis van de objecten die wandelaars langs om en  nabij de Umfassungsweg  kunnen waarnemen. De Umfassungsweg dankt zijn naam aan Eduard Petzold, de Duitse landschapsarchitect die rond 1890 actief was op het landgoed Twickel en onder meer deze wandelroute ontwierp.

Ook de flora en de fauna komen in het boek aan de orde. Het boek is bedoeld als naslagwerk, maar ook als geschiedenisboek voor thuis. Het is een toegankelijk boek over Twickel in heden en verleden.

De volgende link geeft een inkijkje in het boek.

Het boek is o.a. verkrijgbaar bij boekwinkels Heinink, boekhandel Broekhuis te Enschede en in de landgoedwinkel van Twickel (zie de website https://www.twickel.nl/ voor de openingstijden).

Formaat: 13 x 21 cm., Hardcover, 296 p.

Prijs: Euro 19,90

ISBN: 978-90-820964-0-8

Enkele kaarten uit de historische reisgids van Twickel

Kaart Hartmeijer uit 1794
Kaart Hartmeijer uit 1794

Bovenstaande kaart is van T.A. Hartmeijer. Deze kaart is mogelijk een situatiekaart. Het bestaan van elementen die in de legenda voorkomen wordt gestaafd door posten in de rentmeestersrekeningen. Dat geldt ook voor enkele andere elementen. Er zijn ook posten voor het hek om de tuin en het planten van afwisselend eiken en dennen langs de Twickelerlaan voor het kasteel.

Naast de kaart zijn uit hetzelfde jaar twee aquarellen bewaard gebleven van rentmeester A. Buyssant des Armorie, die dezelfde situatie weergeven. De foto hieronder toont een detail uit deze aquarel. Dit detail toont ‘de hermitage op de Boomen’

De Hermitage
De Hermitage

Hieronder ziet u de plattegrond van de renaissancetuin van Twickel. Deze moet gemaakt zijn rond 1685, omdat de Twickelerlaan hier al op voorkomt. Ook deze kaart biedt een weergave van de werkelijkheid. Veel elementen komen voor in de rentmeestersrekeningen.

Reniassancetuin rond 1685
Renaissancetuin rond 1685

Op deze kaart zien we de buitengracht met de boomsingels, moestuinbedden, sierperken, boomgaarden, de bleek, de binnengracht, eiland met huis en binnenplaats, Basse Cour of voorplein met bouwhuien en de bruggen.

Bron: Mededelingen Aafke Brunt

Historische reisgids van Twickel
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *