Deze atlas verscheen onlangs bij uitgeverij WBooks te Zwolle. De Hanzegeschiedenis van negen Oost-Nederlandse steden – Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk – wordt in deze atlas helder uitgelegd en rijkelijk geïllustreerd.
Het Duitse begrip Hanse betekent oorspronkelijk niets anders dan een koopliedennetwerk in het Duitse Rijk. Het ging daarbij niet om politieke banden tussen steden en gebieden, maar om een soort broederschap waar je je als handelaar bij kon aansluiten. De jaarmarkt speelde daarbij een belangrijke rol. In het huidige Nederland zijn het vooral steden in het noorden en het oosten die bekend zijn van hun Hanze-lidmaatschap. Tot 1400 maakten ook Hollandse en Zeeuwse steden deel uit van het verbond.
De Atlas van negen Hanzesteden bestaat uit een groot aantal bijzondere kaarten, kundig beschreven door Paul Brood, Michel Groothedde, Ewout van der Horst, Frank Inklaar en Harry Stalknecht. Het biedt een aantrekkelijk historisch overzicht van de relatie tussen de negen steden en de Hanze door de eeuwen heen. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Marketing Oost.
Omschrijving van de Atlas van negen Hanzesteden
Titel: Atlas van negen Hanzesteden – Doesbrug, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg, Harderwijk
Auteurs: Ewout van der Horst, Frank Inklaar, Harry Stalknecht, Michel Groothedde en Paul Brood
Uitg. Zwolle, WBooks, gebonden, Illustraties: 124 afbeeldingen in kleur
Aantal pagina’s: 144
Jaar: 2023
Taal: Nederlandstalig
De 2e druk verschijnt op 27 oktober 2023
ISBN: 97 89 46258 4082
Prijs: € 24,95U kunt hier het inkijk-exemplaar bekijken.
Over de auteurs
Paul Brood publiceert regelmatig over gevarieerde historische onderwerpen en treedt op als eindredacteur van publicaties. Brood is een van auteurs van de reeks Historische atlas NL.
Michel Groothedde studeerde culturele pré- en protohistorie. Vanaf 1993 is hij in dienst bij de gemeente Zutphen als gemeentelijk archeoloog.
Ewout van der Horst studeerde geschiedenis en journalistiek. Tegenwoordig is hij directeurbestuurder van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, waaronder ook Museum De Waag valt.
Frank Inklaar studeerde geschiedenis in Amsterdam waar hij in 1997 promoveerde. Hij was tot voor kort verbonden aan de faculteit Cultuur wetenschappen van de Open Universiteit. Hij is eindredacteur van het Zwols Historisch Tijdschrift.
Harry Stalknecht studeerde geschiedenis aan de universiteit van Groningen, is een breed georiënteerd auteur van een hele reeks historische uitgaven en artikelen. Als redacteur is hij verbonden aan het historisch tijdschrift van Kampen en dat van Zwolle.
Bron: Persbericht en website van WBooks, Zwolle