De wereld- en stedenatlassen van de firma Blaeu behoren tot de topstukken uit de bibliotheek van  het Teylers Museum te Haarlem. De zeventiende-eeuwse atlassen zijn onlangs volledig gerestaureerd. Ze worden vanaf 7 oktober vijf maanden tentoongesteld in het Boekenkabinet van het museum.

Willem en Joan Blaeu

In het zeventiende-eeuwse Amsterdam, een welvarend centrum van handel en kennis, bloeit de uitgeverij van de familie Blaeu. Willem Jansz. Blaeu en zoon Joan specialiseren zich in het maken van kaarten en wereldatlassen. Vanaf 1605 geeft Willem Blaeu kaarten uit en in 1630 zijn eerste atlas. Als cartograaf van de VOC verzamelt hij exclusieve informatie van reisverslagen, scheepsboeken en VOC-schippers. Blaeu heeft het monopolie op nieuwe kennis uit het oosten – kennis als handelswaar.

Na Willems dood in 1638 neemt zoon Joan het bedrijf over. Hij publiceert onder meer de Atlas Maior in 1662. Na het succes van de eerste editie in het Latijn volgen meerdere vertalingen. De Nederlandse editie uit 1664 in de collectie van Teylers telt negen banden, bijna 600 kaarten en 3000 pagina’s tekst. De Grooten Atlas (Atlas Maior) en het Toonneel der Steden van Koningh’s Nederlanden (de ‘Stedenatlas’) zijn uiteindelijk de grootste successen.

De wereld ten toon: de atlassen van Blaeu

De tentoonstelling is in het Teylers Museum te zien van 07 oktober 2023 t/m 25 februari 2024
Het museum is op maandag gesloten.

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH HAARLEM
023-5160960

Voor meer informatie over openingstijden, route en ticketverkoop, zie praktische-informatie

Bron: Teylers Museum

 

De wereld ten toon: de atlassen van Blaeu