Vrijdag 26 t/m zondag 28 mei 2017 zijn in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam twee compleet gerestaureerde 18de-eeuwse globes uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland te zien. De globes dateren uit 1750 en zijn geproduceerd door de firma Valck, makers en uitgevers van kaarten en globes te Amsterdam.

Deze aard- en hemelglobe waren in de 18de eeuw luxeproducten, maar ook praktische hulpmiddelen voor navigatie. Ze werden volgens de laatste wetenschappelijke inzichten gemaakt. De sterrenbeelden waren op cartografisch gebied het nieuwste van het nieuwste.

Globe van Valck
Globe van Valck

Firma Valck

De firma Valck was in de 18de eeuw de enige uitgeverij van globes in Nederland, zij stonden bekend om hun accuratesse. Na het overlijden van Leonard Valck in 1746, de zoon van de oprichter, Gerard Valck, zette zijn vrouw Maria Schenk de uitgeverij, die gelegen was in het huidige pand van Peek en Cloppenburg, voort. Zij maakte geen nieuwe globes meer, maar verving de datering 1700 door 1750, zoals ook te zien is op de globes.

Lezingen

Tijdens dit weekend worden korte lezingen gegeven om 13.00 en 14.00 uur. Je kunt de globes aansluitend bekijken van 15.00 – 17.00 uur met een gids op zaal.

Vrijdag:  ‘Conservering en restauratie van een globepaar van Gerard en Leonard Valck’ door Francien van Daalen, papierrestaurator.

Zaterdag:  ‘Hemel op aarde. Een set 18de -eeuwse globes in de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland’ door Alexander de Bruin, conservator Noord-Hollands Archief.

Zondag: ‘Globes en (wereld)kaarten’ door Djoeke van Netten, gastconservator tentoonstelling Blaeu’s wereld in kaart.

U kunt zich aanmelden voor deze lezingen via de website van het scheepvaartmuseum

Bron en foto: Website Scheepvaartmuseum Amsterdam

Pop-up tentoonstelling globes