KaartIn de beeldbank van het Nationaal Archief zijn 176 kaarten van de VOC opgenomen. Deze kaarten zijn gescand tijdens het samenstellen van de Grote VOC-atlas (zie het artikel over de VOC-atlas Java en Madoera elders op deze site).

De kaarten

De kaarten zijn afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief, het merendeel uit de verzameling buitenlandse kaarten Leupe. Veel kaarten tonen vestingwerken in de gebieden waar de VOC actief was, zoals Ceylon (Sri Lanka), Nederlands-Indië en Japan. Daarnaast zijn er enkele paskaarten (zeekaarten) opgenomen, zoals onderstaande kaart van de Indische Zee.

Kaart
Kaart van de Indische Zee, van de Kaap de Goede Hoop tot Japan

Raadplegen

De kaarten zijn te raadplegen in de beeldbank van het Nationaal Archief. Kies voor ‘Uitgebreid zoeken’ en kies bij Collectie voor ‘Collectie Buitenlandse kaarten Leupe’.

Kaarten VOC-atlas online
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *