Op 8 september 2018 zal Prinses Marilène de Eerste Slag van het Schoklandvijfje verrichten op het voormalig eiland Schokland. Het is de zevende herdenkinsmunt in de Serie Nederlands Werelderfgoed. De munt is ontworpen door Karin Korfmann.

Het ontwerp van het Schoklandvijfje

Op de voorzijde van de munt zien we het portret van de Koning en profil, kijkend naar rechts: abstract maar herkenbaar. Het portret is een vrije lijntekening, in de stijl van het landschap op de keerzijde. Het vormt zo een stijlmiddel voor de verbintenis van de Koning en het gecultiveerde landschap.

Voorzijde Schoklandvijfje
Voorzijde Schoklandvijfje

Op de keerzijde van het Schokland Vijfje ziet u een raster met het typisch Nederlandse polderlandschap, dat de omtrekken van het voormalige eiland Schokland inlijst. Ingetekend ziet u het voormalig eiland schokland dat na de drooglegging een eiland op het droge werd. De 4 verschillende iconen verwijzen naar de culturele waarden en geschiedenis van Schokland:

Kaart van Schokland
  • Vis: Zuiderzee, visserij, zee, visafslag
  • Voetafdruk: archeologische waarde, topstuk museum met voetafdruk 4.000 jaar oud
  • Vissersboot: Schokker, vissers, economie van Schokland
  • Mammoet: ijstijd, voormalige bewoner gebied, prehistorie, archeologie

Meer informatie en bronnen

Wilt u meer informatie over het ontwerp, lees dan het commentaar van ontwerpster Karin Korfmann 

Bron en foto’s website Koninklijke Nederlandse Munt

Meer informatie over Schokland: zie Wikipedia-Schokland

 

Kaarten op munten: Schoklandvijfje 2018
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *