Eind mei is de online tentoonstelling ‘Kaarten met een boodschap’ over Zendingscartografie van start gegaan. Het is een initiatief van de Universiteit Utrecht.

De onderzoeker dr. David Onnekink, die vorig jaar het Zendingserfgoedhuis bezocht, is verantwoordelijk voor het verzamelen van de afbeeldingen en voor de beschrijvingen. “Oude zendingskaarten dragen de zware last van de geschiedenis van de zending, de gemengde erfenis van imperialisme, onderdrukking en racisme, alsook onderwijs, ontwikkeling en medische zorg met zich mee. Daarom is hun historische betekenis niet beperkt tot de verspreiding van het christendom, maar houden ze ook verband met de ontwikkeling van mondiale betrekkingen en imperialisme in het algemeen.”, zo luidt de introductie op de website. Het is een boeiende verzameling geworden. Van harte aanbevolen!

Zendingskaart van Ned. Oost-Indië en Suriname / door A.M. Brouwer, ca. 1900
Zendingskaart van Ned. Oost-Indië en Suriname / door A.M. Brouwer, ca. 1900

U kunt hier de online tentoonstelling bekijken

Het Missionary Map Project

Tot nu toe heeft deze zogenaamde zendingscartografie maar weinig aandacht getrokken. Daarom werd in 2019 het Missionary Map Project gelanceerd om kennis over dit onderwerp te verspreiden. Aan de wieg van dit project staat Dr. David Onnekink  universitair docent vroegmoderne geschiedenis van internationale betrekkingen. Samen met onderzoeksassistent Hannah de Korte en conservator kaarten en atlassen Marco van Egmond heeft hij de digitale tentoonstelling ingericht.

Hoe kijken zij terug op dit project en hoe ziet de toekomst eruit? Ga naar de website van de Universiteit Utrecht voor het volledige interview en meer informatie over de tentoonstelling.

The pictorial missionary map of the world' door John Gilbert, 1861 (niet in de digitale tentoonstelling).
The pictorial missionary map of the world’ door John Gilbert, 1861 (niet in de digitale tentoonstelling).

Bron: Website van de Universiteit Utrecht, online tentoonstelling ‘Kaarten met een boodschap’

Online tentoonstelling over Zendingskaarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *