De studiekring komt één keer per maand bij elkaar vanaf september tot en met mei. Altijd op de derde zaterdag van de maand (tenzij anders vermeld). De bijeenkomsten beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 of 12.30.

Plaats: Studiezaal van de Oudheidkamer Twente, Stroinksbleekweg 12b te Enschede. Tegenover de ingang van museum de Twentse Welle. Locatie: Rozendaalcomplex in de wijk Roombeek. Zie kaartje.

De locatie Rozendaal-Roombeek is goed te bereiken: Via de snelwegen A35 en A1. Vanaf de Deurningerstraat gele aanwijzingsborden volgen naar (gratis) parkeerplaats. Te voet is het 10 tot 15 minuten lopen vanaf het station. De locatie is ook vanaf het station goed per bus te bereiken.

Programma 2009-2010

Datum Onderwerp
19 september 2009 We beginnen het seizoen met een bijeenkomst op Twickel. We worden om 10 uur met koffie ontvangen door de heer J.W. van Beusekom op het Archief van Twickel. Vanaf 11 uur brengen we dan een bezoek aan de tentoonstelling “Twickel op de kaart”.
17 oktober 2009 Helaas kan door ziekte van Yvette Hoitink de lezing over Bredevoort in de 17e eeuw niet doorgaan.

Louis Andriessen gunt ons vanmorgen een blik in zijn unieke verzameling Titelbladen van Atlassen. Hij zal eerst een inleiding houden over de titelbladen. Hierna kunnen we ze zelf gaan bestuderen.

21 november 2009 Adri Roding, Stads-archivaris van Enschede, zal een lezing houden over kaarten uit de 2e Wereldoorlog. Hij zal ook een bijzondere kaart uit Rusland tonen over Twente.
19 december 2009 Willy Ahlers zal ons via een powerpoint-presentatie een blik gunnen in de prachtige collectie historische kaarten van de Oudheidkamer Twente te Enschede.
16 januari 2010 Eltjo Kok zal een lezing houden over de vogelvluchtkaarten van Egbert Haubois.
20 februari 2010 De heer P.W. Geudeke, oud-directeur van de Topografische Dienst Emmen, zal een lezing verzorgen over de Militaire Cartografie.
20 maart 2010 Als voorbereiding op onze eindexcursie in mei tonen Peter Dorpmans en Els Marijnissen vandaag hemelkaarten en vertellen wat over de geschiedenis van deze kaarten.
17 april 2010 Voor de derde keer komt Dr. Peter van der Krogt van de Universiteit Utrecht een lezing geven voor onze studiekring. Het onderwerp is: Van Ptolomaeus tot de Topografische Dienst: De Kartering van Nederland.
15 mei 2010 Vandaag eens niet het veld in met de eindexcursie, maar de sterrenhemel bekijken! We brengen een bezoek aan de sterrenwacht in Lattrop. We krijgen hier een inleiding sterrenkunde door de heer Gerrit Franke en brengen een bezoek aan het planetarium.
Programma 2009-2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *