Vanmorgen hoorde ik een interessant interview op de radio met Kester Freriks over zijn nieuwe boek "Verborgen wildernis". Mijn nieuwsgierigheid was gewekt……

Bestaat er nog ongerepte natuur in Nederland? Landschappen met woeste gronden, ondoordringbare bossen, gevaarlijke moerasgebieden, getijdenstromen, kliffen, ongetemde stranden en wolfskuilen? Kunnen we naar ons land kijken vanuit het perspectief van de wildernis?

Verborgen wildernis
Verborgen wildernis

Nederland is door mensenhand gemaakt. Toch telt het land plekken waar de wildernis heerst, waar de roep van de natuur klinkt. Kester Freriks doorkruiste het land op zoek naar de wilde weelde van het ongerepte, en hij vond die op onverwachte plekken.  In de traditie van schrijvers als Jac. P. Thijsse en de Britse auteur Robert Macfarlane ontstaat een beeld van Nederland zoals nooit eerder is geschetst.

Behalve het woeste landschap vormen oude land- en waterkaarten zijn inspiratiebronnen. Vele hiervan zijn in dit boek afgebeeld. Jan W.H. Werner, conservator van de kaartencollectie van de Universiteit van Amsterdam, behandelt in vogelvlucht de geschiedenis van de cartografie in Nederland. 

Zie ook het weblog van de Atlas der Nederlanden

Kaart van Mynden en Loosdrecht
Kaart van Mynden en Loosdrecht coll. UvA BC

 
Het resultaat is een reisverslag en een liefdesverklaring. Verborgen wildernis is een pleidooi voor het behoud van het kostbaarste bezit van ons land: de vrije, wilde natuur, al denken we dat die getemd is. Door de combinatie van landschap en cartografie is dit boek een lofzang op Nederland in woord en beeld.

* Auteur: Kester Freriks
* ISBN: 978 90 253 6770 1
* Aantal pagina’s: 256
* Uitvoering: Gebonden
* Uitgever: Athenaeum-Polak & v Gennep 
* Prijs: € 34,95

Bron: Uitgeverij Athenaum te Amsterdam

Meer informatie

Interview met Kester Freriks op de website van Uitgeverij Athenaeum

Interview met Jan Werner over de selectie van de historische kaarten

Fimpje kijken over de kaarten Bijzonder Collectie Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Boekbeschrijving op de website van de Universiteit Amsterdam, afdeling Bijzonder Collecties

Website van de auteur Kester Freriks

Interview op de radio met Kester Freriks over zijn nieuwe boek in het programma Onvoltooid Verleden Tijd van 3 oktober 2010. Klik op uur 2.
  

 

Verborgen wildernis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *