Deze week is bij Uitgeverij WBooks “Het Grote Kaartenboek” verschenen. Laat u meevoeren door de verhalen achter de kaarten, die deuren openen naar bijzondere episodes uit de geschiedenis. Het Grote Kaartenboek is een prachtig boek voor de liefhebber van cartografie en eenieder met belangstelling voor historische verhalen.

Met zeker 300.000 kaarten en tekeningen is het Nationaal Archief een ware schatkamer voor historisch onderzoek. Collectiespecialist cartografie Ron Guleij van het Nationaal Archief neemt een duik in de collectie en toont in Het Grote Kaartenboek de mooiste kaarten.

Nieuw land in de Biesbosch
Nieuw land in de Biesbosch, door Jacob en Pieter sluyter, 1562, Perkament

Het Grote Kaartenboek is een cartografische schatkamer die het in zich heeft uit te groeien tot een standaardwerk. Meewerkende auteurs zijn Gijs Boink, Martine Gosselink, Hans Kok, Martijn Storms, Yvonne Bos-Rops, René Marcel Haubourdin (postuum), Wim Manuhutu en Bram Vannieuwenhuyze.

Nieuwe kaart van 's-Gravenhage door S.W. van der Noordaa, 1852
Nieuwe kaart van ‘s-Gravenhage door S.W. van der Noordaa, 1852

De vijftig kaarten zijn verdeeld over zes thema’s: water, grond, navigatie, rechtspraak en grenzen, militair en overzee. Daarnaast is er een tijdlijn opgenomen die de geschiedenis van kaartbeheer laat zien en een overzicht van meer dan 110 afzonderlijke kaartenarchieven, met de verschillende kruisverbanden om ook zelf op onderzoek uit te gaan.

Beschrijving van Het Grote Kaartenboek

Titel: Het Grote Kaartenboek – Vijf eeuwen cartografie
Auteur: Ron: Guleij
Uitg>: WBooks, 2022, gebonden, ca. 300 afbeeldingen in kleur
Aantal pagina’s: 384
Formaat: 24,5 x 32 cm
ISBN 9789462584815

Prijs: € 49,95

Neem hier een kijkje in het Grote Kaartenboek

Bronnen: Persbericht WBooks en website WBooks

Het grote Kaartenboek
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *