In verband met het Rampjaar 1672 heeft Ir. Alex. M. Bunjes een uitgebreid artikel “Utrecht op zijn Kop  – Een cartografische kijk op het Rampjaar 1672 – ” geschreven  naar aanleiding van een kaart van Utrecht, uitgegeven bij Nic. Visscher in 1651 of 1656.

Afb. 1. Ultraiectini Dominii Tabula multo aliis auctior et correctior per Nic: Visscher; R. de Hooghe fecit, met inkleuring. (Coll. auteur)                        Klik op de kaart voor een vergroting

In deze kaart zijn ontwikkelingen tijdens het rampjaar ingetekend en ingekleurd. Bij de inkleuring heeft de maker de geopolitieke situatie in de provincie Utrecht en Holland tussen december 1672 en september 1673 voor ogen gehad. Het is onbekend wie de inkleuring en de beschrijving gemaakt heeft.

Deze kaart lijkt uniek te zijn; vooral omdat behalve de inkleuring ook een legenda op de kaart staat, waardoor de inhoud goed te duiden is. Voor Dr. Marco van Egmond, het hoofd van de afdeling cartografie van de Universiteit in Utrecht,  leek dit een nieuwe vondst te zijn.

Deze kaart hing tot 30 oktober 2022 op de Tentoonstelling ‘Moord en Brand! Slot Zuylen en Rampjaar 1672’. De kaart is eigendom van Alex Bunjes.

Kent u een vergelijkbare kaart?

De schrijver vraagt of er lezers zijn die een vergelijkbare kaart kennen en zo ja, dan kunnen onderzoeken wat de overeenkomsten en de verschillen zijn. Misschien is er zelfs meer informatie over de oorsprong van de kaart te achterhalen. Heeft u informatie deze dan graag sturen via mail naar alex.bunjes[at]gmail.com

Meer weten over deze kaart?

Lees dan het het hele artikel, dat Alex Bunjes beschikbaar stelde voor de lezers van onze website.
Klik op Utrecht op zijn Kop  – Een cartografische kijk op het Rampjaar 1672

Oudheidkundig Genootschap ‘Nifterlake’

Dit artikel verscheen half januari 2023 in het Jaarboekje 2022 van het Oudheidkundig Genootschap ‘Niftarlake’ 
De oudere jaarboekjes zijn digitaal van 1918 t/m 2019 te lezen via deze site.
Bron : Ir. Alex. M. Bunjes
Kaart van Utrecht – Rampjaar 1672
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *