Liefhebbers van oude kadasterkaarten kenden ongetwijfeld de website WatWasWaar, waar je voor elke plek in Nederland de minuut- en verzamelplans van 1832 en de bijbehorende Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels kon raadplegen.
Helaas is per 1 januari 2016 de stekker uit deze website getrokken, aangezien er geen manier kon worden gevonden om de website langer te financieren en door te ontwikkelen. Zie het persbericht Einde WatWasWaar.
Wie nu naar www.watwaswaar.nl gaat krijgt slechts een foutmelding. Vandaar dit bericht om uit te leggen waar WatWasWaar is gebleven.
Afbeeldingen in Beeldbank Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
De kaarten en OATs zijn overgezet naar de beeldbank van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De andere kaartlagen die in WatWasWaar beschikbaar waren, zoals de prachtige luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog, zijn helaas niet mee overgezet en niet langer online beschikbaar.
Voorbeeld: Minuutplan van centrum van Enschede
Hier volgt een stappenplan voor de nieuwe manier van kaarten zoeken. Als voorbeeld gaan we op zoek naar de minuutplan van het centrum van Enschede.
- Ga naar de Beeldbank van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
- Klik op Alle Afbeeldingen.
- Gebruik nu de filters om te beperken tot Gemeente > Enschede en Collectie > Minuutplans
- Klik op de kaart. U ziet de kaart nu in een inzoombaar venster, met de informatie ernaast.
- Via het onderste icoon links kunt u de kaart downloaden. Helaas slechts op lage resolutie (800 pixels), te weinig om de kaart in detail te bestuderen.
Geografisch zoeken kan ook:
- Ga naar de Beeldbank van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
- Klik op Alle Afbeeldingen.
- Gebruik nu de filters om te beperken tot Collectie > Minuutplans.
- Klik boven de zoekresultaten op het eerste icoontje (plaatsaanduiding).
- U krijgt nu de kaart van Nederland te zien. Door in te zoomen op de kaart krijgt u bolletjes te zien met het aantal treffers op die plek. Klik op het bolletje om die treffers te tonen.
Ander alternatief voor WatWasWaar: HisGis
Als alternatief voor WatWasWaar kunt u ook zoeken in HisGis, het Historische Geografische Informatiesysteem, waar voor diverse provincies de kadastrale gegevens van 1832 op te vragen zijn. De originele kaarten zijn daar helaas niet te raadplegen, maar u kunt zo wel vinden wie welk perceel in bezit had. Vervolgens kun u de bijbehorende kaart dan opzoeken op de beeldbank van de RCE.
De perceelinformatie van de OAT, met veel historische persoonsinformatie, valt helaas tot op heden ook nog in de categorie “helaas niet mee overgezet en niet langer online beschikbaar”…
Klopt, vandaar ook mijn verwijzing naar HisGis, waar je de perceelinformatie voor een groeiend deel van Nederland nog wel kunt vinden.
Zou mooi zijn als mensen bij HisGis en Rijksdienst Cultureel Erfgoed tot afspraken kunnen komen voor optimale houdbare, bruikbare en zichtbare kadastrale en andere historische kaarten. Mooie uitdaging voor Netwerk Digitaal Erfgoed waarin landschap, archief en wetenschap al samenwerken.
Onbegrijpelijk dat de website Wat Was Waar, waarvan het opzetten ongetwijfeld een majeure financiele investering was, zomaar is verdwenen. Pure kapitaalvernietiging.
Bovendien een groot verlies voor mensen die in de historische topografie van regio’s geinteresseerd zijn.
Misschien is een deel van de informatie elders on-line terug te vinden maar dat uit te vinden kost extra tijd. Na het verdwijnen van veel oude foto’s is de verdwijning van Wat Was Waar een extra tegenslag bij het online zoeken.
Wie bedenkt dit!!
Ja, het voelt een beetje regressief.
Blijkbaar was WatWasWaar maar een bijwerking van waar het geld echt voor bedoelt was, het digitaliseren van kaarten, die gedigitaliseerde kaarten zijn nu weer bij dezelfde instanties waar de fysieke kaarten zijn, maar die worden nu blijkbaar niet met het publiek gedeeld…
Ik heb het nu vooral over de Topografish Militaire Kaarten enz.
De kadaster kaarten en OATs zijn wel beschikbaar maar niet zo makkelijk te doorzoeken als op de WatWasWaar website of de voorloper DeWoonomgeving.
De topografische kaarten zijn in te zien via http://www.topotijdreis.nl/
Let wel, bij onzoomwn krijgt men bijna alleen de 1:25000 bladen in detail te zien.
Ook dient er rekening mee worden gehouden dat de tijdbalk alleen de jaren van uitgave markeren, niet de opname datum.
L.S, Leuk om te weten dat de boerderij de Prins Alexander Hoeve niet in de nieuwe Hardenhoek maar in de oude Hardenhoek heeft gelegen. Kleine verwarring dus.
Met groet,
Cobie Hage en Piet van Schuppen. te Zetten ( Over-Betuwe ) Op deze boerderij heeft onze grootvader met zijn gezin 17 jaar gewoond.
Graag zouden we willen weten of er nog een foto is van dat gebouw met de opstallen of een tekening.
Is hier toevallig iemand die de site watwaswaar met al zijn informatie heeft opgeslagen?
Nee, die informatie ligt bij de archieven. Sommige archieven hebben dit nu op hun eigen site gezet. De OATs en minuutplans van 1832 staan op de beeldbank van de rijksdienst voor cultureel erfgoed.
misschien kun je met waybackmachine nog wat terughalen.
L.S.,
Misschien is de vraag die ik aan u wil voorleggen niet bestemd voor deze website maar wil het toch graag proberen. Mogelijk, indien u mij niet kunt helpen, kunt u mij doorverwijzen?
Mijn oudoom Arend Postma doorliep de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord van 1919 – 1922. In laatstgenoemd jaartal keerde hij weer terug naar zijn ouderlijk huis in Emmer Compascuum (Dr.). Hierna vertrok hij in juli 1924 naar: Hooge Lucht 30 Oldenzaal.
Is u bekend wat er destijds op dit adres gevestigd was en had dit mogelijk een relatie tot tuinbouw?
In afwachting van uw bericht teken ik,
met vriendelijke groet,
Nienke W. van Leur-Postma
(Rotterdam)
Ik 1940 was er een confectiefabriek: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000054812:mpeg21:a0053. Wat er in 1924 zat weet ik niet. Wellicht kan het Gemeentearchief Oldenzaal helpen.