Vorige maand verscheen bij Uitgeverij van Tilt het boek Afsetters en meester-afsetters’ De kunst van het kleuren 1480-1720. Auteur is kunsthistorica Truusje Goedings.

Kleuren en inkleuren

Kleuren voor volwassenen is razend populair. De kleurboeken zijn niet aan te slepen: in de afgelopen twee jaar zouden er honderdduizenden zijn verkocht. Tegenwoordig heeft kleuren de status van een kalmerend tijdverdrijf, maar in de vijftiende tot de achttiende eeuw was het een ambacht, beoefend door inkleurders of ‘afsetters’.

Net als de hedendaagse kleurders voegden de afzetters kleur toe aan geïllustreerde boeken en atlassen. Deze kregen daardoor de allure van pronkstukken. Het ambacht kon zich ontwikkelen tot een kunst, zoals in het letterlijk schitterende werk van ‘meester-afzetter’ Dirk Jansz van Santen (1637-1708).

Het aards paradijs, prent ingekleurd door Dirk Jansz van Santen ca. 1697, in Biblia. Dat is de gantsche H. Schrifture, Dordrecht 1682
Het aards paradijs, ca. 1697 ingekleurd door van Santen

De inkleuring deed haar intrede in het laatste kwart van de vijftiende eeuw en pas in de negentiende eeuw zou de kleurendruk het oude handwerk voorgoed verdringen. In heel Europa zijn voorbeelden van dat handmatige kleurwerk bewaard gebleven, van eenvoudig of functioneel tot heel luxe en gehoogd met goud en zilver. Degenen die zich hiermee bezighielden werden verlichters of afzetters genoemd. Wereldlijke en kerkelijke vorsten waren van oudsher mecenassen en opdrachtgevers, maar ook de ontwikkelde burgerij werd vanaf de uitvinding van de boekdrukkunst actief bij het verzamelen van al dan niet afgezette boeken en prenten.

Boek Afsetters en meester-afsetters

‘Afsetters en meester-afsetters’ illustreert de onbekende geschiedenis van het inkleuren aan de hand van karakteristieke voorbeelden. De schitterende afbeeldingen in dit boek tonen de ontwikkeling van de inkleuring van grafiek in de Nederlanden vanaf de vroegste drukken tot circa 1720.

Over de auteur

Truusje Goedings is kunsthistorica en werkte in het antiquariaat. Als uitvloeisel van een onderzoek naar zeventiende-eeuwse schildertechnieken raakte zij gegrepen door het werk van de kleurders. Zij werkt aan een proefschrift over het onderwerp, in het bijzonder over Dirk Jansz van Santen.

Omslag boek Afsetters en meester-afsetters
Afsetters en meester-afsetters

Boekinformatie

Titel: ‘Afsetters en meester-afsetters’ De kunst van het kleuren 1480-1720
Auteur: Truusje Goedings
Paperback, illustraties in kleur, 174 p.
ISBN: 9789460042409

Prijs: € 22,50

Bron: Persbericht Uitgeverij van Tilt. Website uitgeverij van Tilt

 

 

 

‘Afsetters en meester-afsetters’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *