Met groot genoegen presenteert het Westfries Museum in Hoorn vanaf 23 januari tot en met 3 april 2016 haar tentoonstelling KAAP in KAART over de ontdekking van Kaap Hoorn.

Kaap in Kaart

Het is de tweede tentoonstelling in het kader van het herdenkingsjaar Kaap Hoorn 400 jaar. De tentoonstelling KAAP in KAART brengt de ontdekking van Kaap Hoorn door Jacob Lemaire en Willem Schouten in beeld aan de hand van prachtige oude kaarten, voor het eerst bijeen gebracht in deze context. KAAP in KAART laat heel mooi zien hoe ons beeld van de wereld werd verrijkt door deze epische ontdekkingsreis.

Gebouw Statencollege van Westfries Museum in Hoorn
Gebouw Statencollege van Westfries Museum

Kunstwerken

Deze expositie laat een bijzondere verzameling kleurrijke land- en zeekaarten van het gebied rond Kaap Hoorn zien, in verschillende formaten – en vooral in hele uiteenlopende versies. “De wereld was immers nog niet geheel in kaart gebracht, er kwamen steeds nog stukjes wereld bij. Of ze verdwenen juist weer van de kaart”, zegt Cees Bakker, historicus bij het Westfries Museum. De kaarten zijn inspirerend, het zijn prachtige kunstwerken, mooi en kleurrijk, maar ze vertellen ook verhalen. Die verhalen worden in de expositie KAAP in KAART verteld door de eigenaar van de geëxposeerde kaarten, een particulier verzamelaar, door middel van een videoprojectie.

Wereldkaart van Claes Janszoon Visscher uit 1637
Wereldkaart van Claes Jansz Visscher 1637

Naast de kaarten, de videoprojectie en een audiotour zal bij de tentoonstelling Kaap in Kaart ook een overzicht te zien zijn van navigatie-instrumenten. Alsof de stuurlui net even zijn weggelopen van hun kaartentafel, met glimmende instrumenten als sextanten en passers. Met deze tentoonstelling rondt het Westfries Museum het Kaap Hoorn jaar af, waarin alle aspecten rond de zeereis in beeld zijn gebracht en de geschiedenis steeds meer is gaan leven.

Kaap Hoorn ronden?

Heeft u de kaarten bekeken en wilt u zich ook even Jacob le Maire en Willem Schouten wanen, de ontdekkers van Kaap Hoorn? Dat kan door middel van de allernieuwste virtual reality presentatie van het Westfries Museum: ‘Kaap Varen’.
Dankzij het gebruik van de nieuwste virtual reality technieken en de speciale VR-bril heb je het gevoel er bij te zijn wanneer de twee schepen, de Hoorn en de Eendracht, in de haven van Hoorn worden klaargemaakt voor de expeditie. Het is alsof je zelf in een klein bootje meevaart, wanneer de schepen op weg zijn naar Texel en in een volgende scène terecht komen in een vliegende storm op de Atlantische Oceaan. Of wanneer je vanuit een luie stoel in vogelvlucht zelf ook Kaap Hoorn gaat ronden, net als op 29 januari 1616. Virtueel en zonder de storm, de metershoge golven en gevaren uit die tijd, maar minstens zo spectaculair. Voor ‘Kaap varen’ is reserveren noodzakelijk.

Reserveren en meer informatie op : www.wfm.nl

Tierra del Fuego uitgegeven door Pieter Schenk en Gerard Valk
Tierra del Fuego uitgegeven door Pieter Schenk en Gerard Valk

Adres, openingstijden en entreeprijzen

Bezoekadres:
Roode Steen 1
1621 CV Hoorn
Tel.: 0229 280022

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen: 13.00 tot 17.00 uur

Entree:
Volwassenen:  € 8,-, 65+: € 6,50
Jongeren (tot 18 jaar): gratis
Museumkaart: gratis

Meer informatie over Westfries Museum Hoorn

Website Westfries Museum Hoorn

Wikipedia over Westfries Museum Hoorn

Bron en afbeeldingen kaarten: Informatie van Westfries Museum, Cecile Koenjer,Producties

Foto museum: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

Tentoonstelling Kaap in Kaart in Westfries Museum Hoorn
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *