Op vrijdag 15 april 2016 wordt onder auspiciën van de GIN-Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie (WGK) een symposium gehouden in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Dit symposium heeft als thema: Vroeg Utrechtse drukkers en uitgevers op de kaart

Onlangs heeft de Universiteitsbibliotheek Utrecht in samenwerking met externe partners de Utrechtse drukkers en uitgevers uit de periode 1450-1800 via een website letterlijk op de digitale kaart gezet. Met deze geografische interface worden de diverse locaties van de voormalige drukkers en uitgevers gevisualiseerd. Gegeorefereerde oude kaarten tonen waar en wanneer een bepaalde drukker-uitgever zich in de Domstad bevond. Door het aanklikken van de aangegeven locaties worden vervolgens korte biografieën, uitgeversfondsen en beeldmateriaal zichtbaar. Op die manier wordt het Utrechtse drukkersverleden via een ruimtelijk-temporele benadering helder ontsloten.

Georeferenties op de kaart
Georeferenties op de kaart

Tijdens het symposium op 15 april wordt de nieuwe interface officieel gepresenteerd en krijgt u meer informatie over de achtergronden en (toekomst)mogelijkheden ervan. Ook wordt u geïnformeerd over de Utrechtse cartografie en de plaatselijke drukkersgeschiedenis.

Na afloop van de lezingen worden speciaal voor u enkele originele incunabelen ten toon gesteld, evenals landkaarten en oude drukken met betrekking tot Utrecht en haar vroegere drukkers en uitgevers. Tevens vindt een demonstratie van de Victoria-degeldrukpers plaats.

Voor het programma en aanmelden, ga naar de website van de Universiteit Utrecht

Symposium Vroeg Utrechtse drukkers en uitgevers op de kaart
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *