Vanaf 18 februari 2017 tot en met 7 januari 2018 is de tentoonstelling “Gezonken schatten” te bezoeken in Museum Nieuw Land in Lelystad

Gezonken schatten

De tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’ toont vondsten die getuigen van de trotse maritieme geschiedenis van Nederland. ‘De Lage Landen’ is groot geworden als zeevarende natie. De rijke scheepvaartgeschiedenis die daarvan het gevolg is ligt als verborgen schat in Nederlandse waterbodems, zoals de Waddenzee, Noordzee en Zeeuwse delta.  Flevoland is daarbij uniek en een ware archeologische schatkist. Niet alleen als grootste polder ter wereld, maar ook als het grootste scheepskerkhof op het droge ter wereld met 430 vindplaatsen van wrakken.

Kaart van de Zuiderzee om de route van de tjalk te zoeken
Op zoek naar de route van de tjalk

De rode lijn door de tentoonstelling ‘Gezonken Schatten’ is de vaarroute van een tjalk die in 1955 werd opgegraven in de Noordoostpolder. De tjalk was het werkpaard van de Nederlandse binnen- en kustvaart van de 18e tot aan het begin van de 20ste eeuw was.  Met de vondsten uit het wrak hebben onderzoekers de route van het schip kunnen reconstrueren.

Zo is door een lading dakpannen en plavuizen vastgesteld dat de tjalk afkomstig was van de Vecht, wijzen loodjes erop dat het schip via Muiden de Zuiderzee is opgevaren in 1787 en weten we door de aanwezigheid van wapens van een legerkapitein dat er waarschijnlijk een groep soldaten heeft meegereisd. De inventaris toont meer informatie over de thuishaven van het schip zoals tinmerken op bijvoorbeeld een schaal, een pispot en lepels, die verwijzen naar makers uit Groningen. Net zoals de aanwezigheid van aardewerk dat alleen in de provincie Groningen te verkrijgen was.

Meer informatie

Waar: Museum Nieuw Land
Adres: Oostvaardersdijk 113, 8242 PA Lelystad
(Let op, gebruik voor een TomTom het adres VOC-weg, Lelystad)

Wanneer: Vanaf 18 februari 2017 tot en met 7 januari 2018

Openingstijden:
Maandag: gesloten (behalve tijdens door de Rijksoverheid vastgestelde schoolvakanties).
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur.
Zaterdag en zon- en feestdagen: 11.30 – 17.00 uur.
Nieuw Land is gesloten op 25 december en 1 januari.

Voor meer bijzonderheden zie de website van museum Nieuw Land

Bron: Website Museum Nieuw Land tentoonstellingen

Tentoonstelling “Gezonken schatten”
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *