Peter van der Krogt komt speciaal naar Venlo voor deze lezing. Hij werkt aan de Universiteit van Amsterdam aan de faculteit Geowetenschappen en doet onderzoek naar de commerciele cartography in Nederland(16e-18e eeuw). De lezing die hij geeft richt zich dan ook op cartografie in die tijdsperiode en kaarten bevatten uit de regio Venlo.
Lezing ‘De stad in beeld: stadsplattegronden en stedenatlassen uit de 16de tot 18de eeuw’
In de 16de eeuw waren de steden de belangrijkste machtsfactor. Als je een stad in je bezit had, dan had je het gebied. Steden werden daarom voorzien van uitgebreide versterkingen en fortificaties. In steden was ook de economische macht geconcentreerd. Koning Filips II gaf dan ook opdracht om plattegronden van alle steden van de Nederlanden te maken, zodat zijn legers wisten wat ze konden verwachten.
Door middel van een afbeelding van de stad – een stadsgezicht, een vogelvluchtgezicht of een plattegrond – kon de stad zich echter ook presenteren en laten zien hoe sterk en hoe machtig ze was.
De Keulse kanunnik Georg Braun en de graveur Frans Hogenberg speelden op dit toenemende zelfbewustzijn van steden in door een verzameling plattegronden, stadsgezichten en beschrijvingen in atlasvorm uit te geven. Maar, het nauwkeurig afbeelden van de stedelijke versterkingen kon ook een gevaar betekenen: ook de vijand kon de stedenatlas kopen. In de 17de eeuw werd dit voorbeeld van Braun & Hogenberg gevolgd door Joan Blaeu en Janssonius, terwijl ook de steden zelf indrukwekkende grote plattegronden lieten vervaardigen. Tijdens deze lezing komen diverse ‘Venlose’ kaarten aan bod.
Informatie over de lezing
De lezing vindt plaats op Vrijdagavond 30 Maart 2018.
Inloop vanaf 19.00 uur, de lezing start om 19.30.
Toegang gratis, voor consumpties vragen we €2,-
Waar: Stichting Ons Fort, Garnizoenweg 3, 5928 NA Venlo
Wilt u via info@onsfort.nl even laten weten of u komt? (Als u zich reeds aangemeld heeft, dan hoeft dit uiteraard niet weer)
Bron: Stichting Ons Fort
Wil graag de lezing vanavond bezoeken
In het artikel staat het mailadres waar u zich aan kunt melden. Deze website (historische cartografie) is niet betrokken bij de organisatie, maar attendeert alleen op interessante lezingen.