De Universitaire Bibliotheken Leiden hebben onlangs een online expositie met kaarten van Oekraïne op hun website geplaatst: Borderlands. Ukraine in historical maps. De expositie is in het Engels en ook in het Oekraïens!

De oorlog tegen Oekraïne begon niet in februari 2022, maar in het voorjaar van 2014 toen Rusland plotseling de Krim annexeerde en separatistische milities in de Donbas steunde. Vorig jaar deed president Poetin een oproep voor een herstel van de geopolitieke en spirituele drie-eenheid van Groot-Russen, Wit-Russen en Klein-Russen (Oekraïners). Maar nu worden de Russische troepen geconfronteerd met massale tegenstand van Oekraïnse soldaten en burgers. Moskou pleit daarom voor een ‘denazificatie van de Oekraïense natie.’ Deze online tentoonstelling Borderlands – Ukraine in historical maps is bedoeld om enig licht te werpen op de historische achtergronden van de huidige oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Borderlands. Ukraine in historical maps

Historicus Harrie Teunissen en conservator UBL Martijn Storms hebben 30 kaarten geselecteerd uit circa 600 kaarten en plattegronden van Oekraïne, van de 16e tot de 21e eeuw. Hierbij werd gebruik gemaakt van de Collectie Bodel Nijenhuis en de Steegh/Teunissen Collectie.

Ga rechtstreeks naar de prachtige kaarten van Oekraïne in de online expositie van de UBL:
Borderlands. Ukraine in historical maps

Bron: Universitaire Bibliotheken Leiden (colophon expositie) en nieuwsbrief Stichting Academisch Erfgoed

Borderlands. Ukraine in historical maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *