Aankomende dinsdag 17 mei 2022 organiseert de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek een bijeenkomst georefereren.

Vraag een willekeurig persoon aan wie hij of zij denkt als het gaat over oude kaarten of stadsplattegronden en negen van de tien keer zal de naam Blaeu vallen. De atlassen en kaarten die in de zeventiende eeuw zijn gedrukt in het Amsterdamse bedrijf van de familie Blaeu zijn wereldberoemd. Blaeus wereldatlas Atlas Maior  met zijn superieure typografie is opgenomen in de Canon van Nederland. Maar ook de stadsplattegronden zijn zó kenmerkend en zó vaak gereproduceerd dat ze praktisch in ons collectieve geheugen zitten.

Een wereldkaart uit Atlas Maior van Blaeu, 1664
Een wereldkaart uit Atlas Maior van Blaeu, 1664

Helpt u mee?

Deze bijzondere kaarten en stadsplattegronden van Joan Blaeu worden momenteel gedigitaliseerd en komen in aanmerking voor georefereren: het digitaal koppelen van oude kaarten aan moderne kaarten. Een scan van een oude kaart wordt digitaal ‘geplakt’ op een moderne kaart door het plaatsen van zogenaamde ‘referentiepunten’. De oude kaarten zijn zo beter te analyseren en kunnen worden gebruikt als bron voor onderwijs en onderzoek. Bij het georefereren kan de Universiteitsbibliotheek uw hulp goed gebruiken!

Tijdens de bijeenkomst door Dr. Marco van Egmond kunt u – na een korte instructie – zelf aan de slag met het georefereren . U ervaart in de praktijk hoe interessant het is om oude en nieuwe kaarten met elkaar te ‘verbinden’ door innovatieve technieken. Er is begeleiding aanwezig, maar u leert ook van elkaar.

Het programma

Datum: 17 mei 2022 van 14.00 – 17.30 uur

14:00 – 14:30 uur: Inloop
14:30 – 15:00 uur: Bewonder de collectie kaarten & atlassen
15:00 – 15:15 uur: Introductie georefereren van conservator dr. Marco van Egmond
15:15 – 15:30 uur: Verplaatsen naar computerzaal
15:30 – 17:20 uur: Georefereren
17:20 – 17:30 uur: Afsluiting

Locatie en aanmelden

Locatie: Universiteitsbibliotheek Utrecht Science Park
Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht -Tel. 030 253 6612
Entree: Gratis. Het is mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doen. Deze komt geheel ten goede aan het Noodfonds van het Utrechts Universiteitsfonds.
Aanmelden: Meld u hier aan
N.B. u krijgt de agenda, klik georefereren 17 mei aan en klik onderaan op “volgende”.

Bron: Universiteit Utrecht.

17 mei 2022: Georefereren van kaarten bij Universiteit Utrecht
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *