De Grebbelinie is een waterlinie op de grens van Gelderland en Utrecht, die werd aangelegd in de 18e eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden begon in 1744 met de aanleg van de Grebbelinie om Holland te beschermen tegen inval van Frankrijk.

Haar bekendheid ontleent de Grebbelinie echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling deel uitmaakte van de Nederlandse hoofdverdediging, zodat de grote steden buiten bereik van het (Duitse) geschut zouden blijven. De Utrechtse Heuvelrug zorgde voor zichtdekking tegen vliegtuigen en er was tussen de inundaties ruimte voor tegenaanvallen van het Veldleger.

Het Duitse leger gebruikte de Grebbelinie in 1945 als deeltraject van de Pantherstellung. Het leek eenvoudiger om hier de verdediging tegen de geallieerden te voeren, dan langs de veel uitgestrektere noordelijke grenzen van Duitsland. Diverse bunkers herinneren aan deze periode.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu enigszins verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem.

Kaart van de Grebbelinie wikipedia
Kaart van de Grebbelinie wikipedia

Meer informatie over de Grebbelinie kunt u vinden op wikipdia: Grebbelinie

Bezoekerscentrum

In het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt verteld over de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging middels film, animaties en voorwerpen, gecombineerd met een mooie wandeling over het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen. Het vormt een fraai startpunt om de gehele linie te ontdekken.

Kaart van de Grebbelinie in 1879
Kaart van de Grebbelinie in 1879

Het bezoekerscentrum is gevestigd aan de Buursteeg 2 te 3927 EJ Renswoude.
Tel: 085 0410110
Voor informatie en openingstijden:  Website Bezoekerscentrum

Bron: U vindt meer informatie over de Grebbelinie op de Website Grebbelinie

De Grebbelinie
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *