In april 1945 werd Twente bevrijd. Haaksbergen op 1 april 1945 en Oldenzaal op 2 april 1945. Toevallig ontdekte ik een prachtige animatie, die de bevrijding van Nederland in beeld brengt op de kaart van Nederland.

Gemaakt door Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De bevrijding van Nederland 1944-1945 animatie op de kaart

De bevrijding van Nederland

Op 12 september 1944 begon de bevrijding van Nederland. Zuid-Limburg had de primeur. Maastricht was de eerste provinciehoofdstad die in geallieerde handen viel. Ook elders overschreden de bevrijders de Nederlandse grens. In het kader van operatie Market Garden begon het 30ste Britse Legerkorps op 17 september zijn opmars in noordelijke richting. Het doel was om via Eindhoven en Nijmegen naar Arnhem op te rukken. Om deze snelle doorstoot over onder meer de Maas, de Waal en de Neder-Rijn mogelijk te maken, moesten drie luchtlandingsdivisies een groot aantal bruggen veroveren. Een dag eerder, op 16 september, was de 1ste Poolse Pantserdivisie Oost-Zeeuws-Vlaanderen binnengetrokken. De bevrijding van dat deel van Nederland nam ongeveer een week in beslag.

Lees het volledige verslag van de bevrijding dat het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in 2016 plaatste onder bovenstaande animatie.
Op “meer” drukken om het verslag te lezen!

Chronologisch overzicht van de bevrijding van Nederlandse plaatsen in de Tweede Wereldoorlog op wikipedia

De bevrijding van Nederlandse plaatsen in de Tweede Wereldoorlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *