De tentoonstelling “De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel” is nog tot en met 18 september 2022 te zien in het Drents Museum te Assen. Het is heel uniek dat deze schijf te zien is in Nederland, want de schijf behoort tot de collectie van het Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle (Duitsland) en wordt zeer zelden uitgeleend.

De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel

In de tentoonstelling maken bezoekers een reis van Nederland naar Nebra, waar de schijf is gevonden. Tijdens deze reis maken ze kennis met vondsten en met gebruiken uit de bronstijd. Samen met de bezoekers wordt gezocht naar het antwoord op de vraag waarom mensen al duizenden jaren lang geïnteresseerd zijn in de sterrenhemel. ‘De Nebraschijf – De ontdekking van de hemel’ is te zien in de Abdijkerk van het Drents Museum.

Nebraschijf
Hemelschijf van Nebra (Saksen-Anhalt), ca. 1600 v.Chr., brons en goud, diameter 31 centimeter, copyright Staatsbureau voor erfgoedbeheer en archeologie Saksen-Anhalt. Foto: J. Lipták

De hemelschijf van Nebra

De met goud ingelegde bronzen hemelschijf is in 1999 gevonden in Nebra in de Duitse deelstaat Saxen-Anhalt. De schijf dateert van circa 1750 v.Chr. en is rond 1600 v.Chr. als offer in de grond begraven. De Nebraschijf toont de eerste realistische weergave van de nachtelijke lucht. De hemel is natuurgetrouw met sterren als stralende punten afgebeeld en niet als goden of mythische dieren. De schijf diende waarschijnlijk als een soort van kalender en laat zien dat men in de bronstijd over kennis van de sterrenhemel beschikte. Dit sleutelvoorwerp stelt ons in staat de Europese bronstijd in een totaal nieuw licht te zien.

Meer informatie

Voor meer informatie, openingstijden en tickets ga naar website van het Drent Museum te Assen

Bron: Drents Museum te Assen 

De Nebraschijf – Ontdekking van de hemel