Unesco logoUnesco heeft de Waddenzee tot werelderfgoed verklaard. De plaatsing op de werelderfgoedlijst bevestigt de grote natuurwaarde van het gebied, dat voor toekomstige generaties behouden moet blijven. Ruim 100 jaar geleden werd er nog over gedacht om de Waddenzee in te polderen.

Plan voor inpoldering Waddenzee

In het Nationaal Archief bevindt zich in het archief van het ministerie van Waterstaat een bijzondere kaart van Jerôme Wenmaekers. Het betreft een plankaart van een ontwerp van indijking van de Zuiderzee en Friese Wadden uit 1876. Als deze plannen waren doorgevoerd, was de oppervlakte van Nederland bijna verdubbeld.

Plan inpoldering Waddenzee

Latere plannen

Ook in latere plannen werd soms nagedacht over inpoldering van de Waddenzee. Vaker bleven de plannen echter beperkt tot delen van de Zuiderzee. Uiteindelijk werden de plannen van ir. Lely uitgevoerd.

Meer informatie

Waddenzee op werelderfgoedlijst
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *