De Nederlandstalige edities van de Atlas maior en Toonneel der steden van Blaeu zijn prachtig gerestaureerd en digitaal beschikbaar gekomen in de portal van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Utrecht.

Op vrijdag 14 december gaven de GIN-werkgroep Geschiedenis van de kartografie en de Universiteitsbibliotheek Utrecht met een symposium aandacht aan dit bijzondere project.

Voor verslag van het symposium door de Universiteit Utrecht kunt u gaan naar de website dit vind ik bijzonder.

Wereldkaart van Joan Blaeu
Wereldkaart van Joan Blaeu

Atlas Maior en Toonneel der steden van Blaeu

350 jaar geleden publiceerde uitgever Joan Blaeu de imposante Atlas maior. In bijna zeshonderd kaarten en enkele duizenden pagina’s beschrijvingen bracht hij de wereld in kaart. De negendelige atlas in de Nederlandse editie was met circa 400 gulden voor een niet-ingekleurde versie het meest kostbare boek van de 17de eeuw.

Samen met het Toonneel der steden, de tweedelige atlas met steden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden van een decennium eerder, wordt Blaeus mammoetwerk tot het hoogtepunt in de Nederlandse atlasproductie gerekend.

De Atlas maior neemt in de vaderlandse geschiedenis zelfs een dermate belangrijke plaats in dat deze is opgenomen in de Canon van Nederland.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft dit jaar een eigen exemplaar van zowel de Atlas maior   als het Toonneel der steden laten restaureren en digitaliseren. Een ieder kan nu via internet kennisnemen van de integrale Nederlandstalige uitgave van Blaeus meest aansprekende atlassen.

Bekijk de Atlas Maior digitaal 

Bekijk Toonneel der Steden digitaal

N.B. Wilt u de kaarten in detail bekijken ga dan vanuit de kaart naar de functie (linkerkolom) Advanced zoom.

 

Reis om de wereld in elf delen
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *