In het centrum van Leidschendam is een zeer bijzondere archeologische vondst gedaan. Tijdens een proefsleuvenonderzoek vanwege geplande nieuwbouw, werd een deel van het Kanaal van Corbulo blootgelegd. Niet eerder is dit Romeinse kanaal – bijna 2000 jaar oud- zo goed zichtbaar uitgegraven.

Kanaal van Corbulo
Kanaal van Corbulo

Het kanaal van Corbulo

Het kanaal van Corbulo is een belangrijk onderdeel van de Romeinse geschiedenis in Nederland. In de Romeinse tijd verbond het kanaal de Maas en Oude Rijn met elkaar. Het liep waarschijnlijk van Naaldwijk naar het Romeinse castellum Matilo bij Leiden. Het wordt gezien als onderdeel van de limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk. De Romeinse generaal Cnaeus Domitius Corbulo, naar wie het kanaal ook vernoemd is, gaf zijn soldaten opdracht het kanaal te graven.

Kaart van vermoedlijke tracé van het Kanaal van Corbulo
Kaart van het vermoedelijke tracé van het Kanaal van Corbulo.

Bijzondere vondst

Tijdens het proefsleuvenonderzoek, begin mei 2016, op de locatie Leytsehof in Leidschendam is het kanaal over de volle breedte vrij gelegd, 10-15 meter breed en 1,5 meter diep. Het kanaal (ruim voldoende voor de Romeinse rivierschepen) en bestaand uit oude grijze klei bleek uitzonderlijk goed bewaard. Aan beide zijden waren de beschoeiingspalen nog aanwezig. Zelfs het vlechtwerk tussen de palen was nog in tact. De oever achter de palen was met plaggen versterkt, vermoedelijk om uitschuring van de zandige bodem te beperken. Op de bodem van het kanaal is een bewerkt stuk hout gevonden. De bovenkant van het kanaal was deels dichtgeworpen met zand waarin verschillende Romeinse scherven zijn gevonden. Het vondstmateriaal en de houten palen worden onderzocht om de gebruiksduur van het kanaal te bepalen.

Bron: Rijksdienst voor Cultureel erfgoed
Foto: Gemeente Leidschedam-Voorburg
Kaart: wikipedia Kanaal van Corbulo

Romeins kanaal opgegraven in Leidschendam
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *