Deze kaart is één van de belangrijkste wereldkaarten van de 16de eeuw! De kaart behoort tot de collectie van de Universiteit Utrecht en is nu digitaal te bestuderen!


Deze kaart, uitgegeven in 1555 door de Antwerpenaar Gerard de Jode, is een getrouwe kopie van de invloedrijke wereldkaart Universale uit 1546 van Giacomo Gastaldi. De kaart bestaat uit twee aan elkaar gemonteerde bladen en meet, exclusief de titelstrook, 47,5 x 81 cm. Gastaldi’s kaart, de eerste in diens cartografisch oeuvre, wordt als één van de belangrijkste kaarten van de 16de eeuw beschouwd. Er zijn vele kopieën van bekend.

 Titel van de kaart

Universalis Exactissima atquenon recens modo, verum et recentioribus nominibus totius Orbis insignita descriptio: quo nomine studiosis omnibus non tam utilis quàm maximè necessaria per Iacobum Castaldum Pedemont. Cosmogr. apud Venetos. Venuent Antuerpiae Gerard Iudaeo. 1555.’

Vrij vertaald: ‘De nauwkeurige beschrijving van de wereld, niet alleen maar een nieuwe, maar één met de laatste namen van de gehele aarde er op getekend. Namen, die niet alleen nuttig, maar uiterst noodzakelijk zijn voor alle studies, door Giacomo Gastaldi uit Piemont, kosmograaf bij de Venetiërs. Te koop in Antwerpen bij Gerard de Jode, 1555.’

Digitale versie van de kaart

Ga naar de digitale versie van de wereldkaart  van Giacomo Gastaldi door Gerard de Jode

Lees ook het artikel van Dr. Marco van Egmond over deze kaart.

Bron: Bijzondere Collecties van de Universiteit Utrecht, Dr. Marco van Egmond, informatie-/collectiespecialist en Conservator.

 

Wereldkaart Gastaldi van Gerard de Jode nu digitaal te bekijken
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *