Deze week verscheen bij uitgeverij WBooks te Zwolle het boek “Oude kaarten lezen – handboek voor historische cartografie”. “Het is een bijzonder rijk geïllustreerd handboek voor iedereen die interesse heeft in oude kaarten en deze wil bestuderen.

Oude kaarten lezen

De studie en interpretatie van oude kaarten vergt in elk geval expertise en kennis van de kaartgebruiker. Die expertise kan je stap voor stap verwerven door regelmatig en aandachtig oude kaarten te bekijken en je te verdiepen in de geschiedenis van de cartografie. Een methodologisch overzichtswerk dat hulp biedt bij het bestuderen, interpreteren en gebruiken van oude kaarten ontbreekt echter.

Petrus II Schenk, ca. 1730
Petrus II Schenk, ca. 1730

“Oude kaarten lezen” is een bijzonder rijk geïllustreerd handboek voor iedereen die interesse heeft in oude kaarten en deze wil doorgronden, bestuderen, bewaren, tentoonstellen of verzamelen. Oude kaarten kunnen over zeer uiteenlopende onderwerpen handelen, stammen uit diverse periodes en bestaan in allerlei vormen, maten en materialen. Om die reden biedt het boek geen lineair, homogeen en omvattend verhaal of kant-en-klaar stappenplan dat uitlegt hoe een oude kaart gelezen moet worden. Dat kan immers op uiteenlopende manieren gebeuren: dé kaartleesmethode bestaat niet. Het boek is daarom opgevat als een groot en veelkleurig weefsel, waarin vele onderwerpen en begrippen met elkaar zijn verbonden.

Pieter Mees Bazendijk, 1871
Pieter Mees Bazendijk, 1871

Kaarten van de Lage landen

Aangezien het boek is bestemd voor een Nederlandstalig publiek, hebben de kaarten zonder uitzondering betrekking op de Lage Landen. De kaarten zijn er ooit bedacht, gemaakt, gebruikt of bewaard. Bovendien zijn ze afkomstig uit een zo breed mogelijke waaier aan kaartencollecties in Nederland en België. Aangezien er ook vele kaarten uit en over de Lage Landen in het buitenland worden bewaard, is ook een handvol voorbeelden uit grote buitenlandse collecties geselecteerd.

Het boek maakt tegelijker tijd een tijdreis door de rijke cartografische geschiedenis van de Lage Landen. Alle belangrijke kaartenmakers, uitgevers, instituten en cartografische mijlpalen komen erin aan bod, maar ook krijgen minder bekende kaarten en kaarttypes een plaats in dit boek.

Omschrijving van het boek “Oude kaarten lezen”

Titel: Oude kaarten lezen – handboek voor historische cartografie
Uitg. WBooks, Zwolle, gebonden, circa 300 afbeeldingen in kleur
Formaat: 24 x 28 cm
Aantal pagina’s: 384

ISBN: 9789462585362
Prijs: € 59,95

Bijzonderheden:
In samenwerking met Stichting Explokart, Allard Pierson, Tot stand gekomen met steun van Isa de la Fontaine Verwey-le Grand Fond

Bekijk hier het inkijkexemplaar

De auteurs

De auteurs zijn experts op het terrein van de studie van oude kaarten. Bram Vannieuwenhuyze, Marissa Griffioen en Anne-Rieke van Schaik zijn respectievelijk als bijzonder hoogleraar historische cartografie en als promovendi verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De drie auteurs zijn tevens lid van de Onderzoeksgroep Explokart bij het Allard Pierson.

Bron: Persbericht en website van WBooks, Zwolle

 

Oude kaarten lezen – Handboek voor historische cartografie
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *